Karczochy
Karczochy to zielono-fioletowe warzywa, które nie tylko doskonale smakują i są zdrowe, ale także pięknie się prezentują. Zbiera się je zanim zakwitną, kiedy ich główki są jeszcze zwinięte. Później,...
Czytaj więcej
Karczochy to zielono-fioletowe warzywa, które nie tylko doskonale smakują i są zdrowe, ale także pięknie się prezentują. Zbiera się je zanim zakwitną, kiedy ich główki są jeszcze zwinięte. Później, gdy są już otwarte i ciemne, są niejadalne. Nie nadają się do jedzenia także wewnętrzne części tego warzywa. Właściwości karczocha docenili już starożytni kucharze i lekarze, bo warzywo to ma wiele prozdrowotnych właściwości. Zawiera błonnik, który pozwala regulować gospodarkę lipidową oraz kwasy, które łagodzą problemy trawienne, takie jak zgaga, wzdęcia czy zaparcia.
Jak smakują karczochy
Karczoch ma smak lekko gorzkawy, orzechowy. Najlepiej smakują młode, nieduże warzywa. Sezon na karczocha to wczesne lato i późna jesień. To bardzo delikatne warzywo hodowane w basenie Morza Śródziemnego nie znosi przymrozków. W polskich sklepach najczęściej dostępne są dwie odmiany: romanesco – o średniej wielkości zielonych główkach – oraz violetto di Toscana o podłużnych, niewielkich główkach.
Jak jeść karczocha
Ugotowanego karczocha zjadamy liść po liściu dochodząc do najdelikatniejszego wnętrza, czyli serca karczocha. W Akademii Smaku znajdziecie porady, jak przyrządzić karczocha. Mamy sprawdzone i łatwe w przygotowaniu przepisy na:
-
karczochy marynowane,
-
karczochy jako przekąska np. na imprezę sylwestrową
-
lub jako zupa-krem.
Możliwości wykorzystania karczocha jest wiele – jako dodatek do tart, pizzy albo grillowane warzywo podawane z sosem. Doskonale smakuje ugotowany na parze z dodatkiem masła i czosnku. Warto poznać sposoby na przygotowanie karczocha nie tylko ze względu na jego delikatny smak, ale także korzystny wpływ na organizm.