Krem z karczochów z suszonymi pomidorami
4 porcje
Średnie
Składniki
Krem z karczochów z suszonymi pomidorami
Krem z karczochów z suszonymi pomidorami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Dno karczochów odsączyć i zmiksować na gładką masę. Dodać twaróg i jaja. Przyprawić skórką z cytryny, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Natłuścić cztery foremki (125 ml) i napełnić masą. Lekko uderzyć dnem foremki o miękkie podłoże, aby usunąć pęcherzyki powietrza z masy. Przykryć folią odporną na działanie wysokiej temperatury i gotować według przepisu. Krem jest gotowy, gdy jego konsystencja jest stała. 15 minut przed podaniem osuszyć pomidory ręcznikiem papierowym i drobno pokroić. Drobno pokroić listki bazylii. Wymieszać w rondlu pomidory z rosołem warzywnym, gotować 5-7 minut na średnim ogniu. Dodać wiórki masła. Dodać bazylię i doprawić solą i pieprzem. Krem okroić nożem wokół krawędzi foremek i wyłożyć na talerz. Polać sosem i natychmiast podawać. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gotowanie na parze, 90⁰C, 30 minut. Wskazówka: jeśli używamy świeżych karczochów (4-5 szt.) należy usunąć listki ostrym nożem pozostawiając mięsiste dno. Odciąć wewnętrzne listki. Mięsiste dno pokropić sokiem z cytryny i gotować na parze przez 10-15 min.
Komentarze