Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Krem z karczochów z suszonymi pomidorami

Krem z karczochów z suszonymi pomidorami
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Krem z karczochów i twarogu z sosem z suszonych pomidorów i bazylii. Zdrowe zupy mogą być pyszne i sycące, zastępują nieraz cały obiad!

Składniki

200 g dna karczochów z puszki
150 g chudego twarogu
jaja
1 łyżeczka utartej skórki z niepryskanej cytryny
sól, biały pieprz
gałka muszkatołowa
50 g suszonych pomidorów w oleju
gałązki bazylii
200 ml bulionu warzywnego
50 g masła
tłuszcz do posmarowania foremek

Opis wykonania

Dno karczochów odsączyć i zmiksować na gładką masę. Dodać twaróg i jaja. Przyprawić skórką z cytryny, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Natłuścić cztery foremki (125 ml) i napełnić masą. Lekko uderzyć dnem foremki o miękkie podłoże, aby usunąć pęcherzyki powietrza z masy. Przykryć folią odporną na działanie wysokiej temperatury i gotować według przepisu. Krem jest gotowy, gdy jego konsystencja jest stała. 15 minut przed podaniem osuszyć pomidory ręcznikiem papierowym i drobno pokroić. Drobno pokroić listki bazylii. Wymieszać w rondlu pomidory z rosołem warzywnym, gotować 5-7 minut na średnim ogniu. Dodać wiórki masła. Dodać bazylię i doprawić solą i pieprzem. Krem okroić nożem wokół krawędzi foremek i wyłożyć na talerz. Polać sosem i natychmiast podawać. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gotowanie na parze, 90⁰C, 30 minut. Wskazówka: jeśli używamy świeżych karczochów (4-5 szt.) należy usunąć listki ostrym nożem pozostawiając mięsiste dno. Odciąć wewnętrzne listki. Mięsiste dno pokropić sokiem z cytryny i gotować na parze przez 10-15 min.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych