Szybka i prosta przekąska na imprezę sylwestrową.
Połączenie szpinaku z karczochami jest niezwykle intrygujące i smaczne.
Opis przygotowania:
- Czosnek drobno posiekaj i podsmaż na oleju. Po chwili dodaj szpinak. Gdy liście zmniejszą swoją objętość, dodaj serek oraz karczochy.
- Podgrzewaj całość na małym ogniu co chwilę mieszając. Ser powinien lekko się rozpuścić. Następnie dodaj parmezan, karczochy oraz przyprawy. Wymieszaj, zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia. Do chłodnego farszu dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
- Ciasto francuskie podziel na kwadraty. Na środek każdego nałóż łyżeczkę farszu, sklej rogi ciasta tworząc sakiewki.
- Gotowe sakiewki posmaruj rozkłóconym jajkiem i piecz w 220 stopniach przez około 15 minut.
TIP
- Do przepisu można wykorzystać surowe lub marynowane karczochy.
- Ilość farszu dostosuj do wielkości kwadratów z ciasta. Inaczej farsz może wypłynąć podczas pieczenia.
- Zamiast ciasta francuskiego możesz sakiewki przygotować z ciasta drożdżowego.