Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Przekąski na Sylwestra: sakiewki z ciasta francuskiego

Opis wykonania

Szybka i prosta przekąska na imprezę sylwestrową.

Połączenie szpinaku z karczochami jest niezwykle intrygujące i smaczne.

Opis przygotowania:

  1. Czosnek drobno posiekaj i podsmaż na oleju. Po chwili dodaj szpinak. Gdy liście zmniejszą swoją objętość, dodaj serek oraz karczochy.
  2. Podgrzewaj całość na małym ogniu co chwilę mieszając. Ser powinien lekko się rozpuścić. Następnie dodaj parmezan, karczochy oraz przyprawy. Wymieszaj, zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia. Do chłodnego farszu dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
  3. Ciasto francuskie podziel na kwadraty. Na środek każdego nałóż łyżeczkę farszu, sklej rogi ciasta tworząc sakiewki.
  4. Gotowe sakiewki posmaruj rozkłóconym jajkiem i piecz w 220 stopniach przez około 15 minut.

TIP

  • Do przepisu można wykorzystać surowe lub marynowane karczochy.
  • Ilość farszu dostosuj do wielkości kwadratów z ciasta. Inaczej farsz może wypłynąć podczas pieczenia.
  • Zamiast ciasta francuskiego możesz sakiewki przygotować z ciasta drożdżowego.

Bosch do kuchni