Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Przekąski na Sylwestra: sakiewki z ciasta francuskiego

Przekąski na Sylwestra: sakiewki z ciasta francuskiego
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Szybka i prosta przekąska na imprezę sylwestrową.

Składniki

1 opakowanie ciasta francuskiego
1 opakowanie ricotty
250 g szpinaku
100 g serc karczocha
1 łyżka parmezanu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oleju roślinnego
2 ząbki czosnku
Natka pietruszki
Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Połączenie szpinaku z karczochami jest niezwykle intrygujące i smaczne.

Opis przygotowania:

  1. Czosnek drobno posiekaj i podsmaż na oleju. Po chwili dodaj szpinak. Gdy liście zmniejszą swoją objętość, dodaj serek oraz karczochy.
  2. Podgrzewaj całość na małym ogniu co chwilę mieszając. Ser powinien lekko się rozpuścić. Następnie dodaj parmezan, karczochy oraz przyprawy. Wymieszaj, zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia. Do chłodnego farszu dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
  3. Ciasto francuskie podziel na kwadraty. Na środek każdego nałóż łyżeczkę farszu, sklej rogi ciasta tworząc sakiewki.
  4. Gotowe sakiewki posmaruj rozkłóconym jajkiem i piecz w 220 stopniach przez około 15 minut.

TIP

  • Do przepisu można wykorzystać surowe lub marynowane karczochy.
  • Ilość farszu dostosuj do wielkości kwadratów z ciasta. Inaczej farsz może wypłynąć podczas pieczenia.
  • Zamiast ciasta francuskiego możesz sakiewki przygotować z ciasta drożdżowego.
Oceń przepis
Średnia ocen: 4, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Robiłem identyczne w innej formie, DAJE RADĘ
Małgorzata
Ja upraszczam sprawę i po prostu składam ciasto na pół. Tu na zdjęciu jeden się rozpadł ukazując wnętrze😀 nie dodaje do farszu karczocha, ale smak na tym nie traci