Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Marynowanie karczochów to najlepszy sposób, by zachować ich smak na dłużej. Karczochy w zalewie z oliwy, octu, z dodatkiem ziół smakują wyśmienicie. W Akademii Smaku pokażę, jak przygotować takie karczochy.

Składniki

4 szt. - karczochów
1 szt. - cytryny
2 ząbki - czosnku
4 szt. - pomidorków cherry
0,25 szklanki - oliwy z oliwek
0,25 szklanki - octu balsamicznego
kilka gałązek - tymianku lub rozmarynu (świeże)
1 łyżka - soli

Opis wykonania

1

Karczochy oczyść. Odkrój łodygę oraz górną część warzywa. Odetnij zewnętrzne liście i wszystkie ostre części karczocha.

Karczochy włóż do wody z sokiem z cytryny aby nie ściemniały.

2

W garnku umieść oliwę z oliwek, dodaj rozmaryn, sól, pomidory w całości, ocet i rozgnieciony czosnek. Dodaj karczochy przekrojone na pół. Gotuj na małej mocy płyty grzewczej przez ok. 30 minut. Gotowe karczochy możesz przelać do wyparzonych słoiczków.

Porada

Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.



Bosh Logo
Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych