Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Marynowane karczochy

Opis wykonania

Marynowanie karczochów to najlepszy sposób, by zachować ich smak na dłużej. Karczochy w zalewie z oliwy, octu, z dodatkiem ziół smakują wyśmienicie. W Akademii Smaku pokażę, jak przygotować takie karczochy.

Marynowane karczochy - krok 1

Karczochy oczyść. Odkrój łodygę oraz górną część warzywa. Odetnij zewnętrzne liście i wszystkie ostre części karczocha.

Karczochy włóż do wody z sokiem z cytryny aby nie ściemniały.

Marynowane karczochy - krok 2

W garnku umieść oliwę z oliwek, dodaj rozmaryn, sól, pomidory w całości, ocet i rozgnieciony czosnek. Dodaj karczochy przekrojone na pół. Gotuj na małym ogniu przez ok. 30 minut. Gotowe karczochy możesz przelać do wyparzonych słoiczków.