Komosa ryżowa
Właściwości komosy ryżowej
Komosa ryżowa znana jest również pod nazwą „quinoa”. Te małe, okrągłe ziarenka kryją w sobie wiele ciekawych właściwości, zarówno prozdrowotnych, jak i odżywczych. Komosa korzystnie wpływa na zdrowie oraz kondycję organizmu. Jest źródłem białka, a dzięki tłuszczom nienasyconym obniża cholesterol, zmniejszając tym samym ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Z tego względu warto co jakiś czas urozmaicić swoje dania właśnie dodatkiem komosy ryżowej. Dzięki naszym sprawdzonym przepisom nie musisz się zastanawiać, jak ugotować komosę ani z czym ją połączyć. Zachęcamy do wypróbowania naszych pomysłów!
Przepisy z komosą ryżową
Komosę ryżową można z powodzeniem zastosować jako zamiennik kasz w daniach. Dobrze komponuje się z mięsem, rybami, nabiałem, jajkami czy nasionami roślin strączkowych. Delikatny, lekko orzechowy smak umożliwia łączenie komosy ryżowej również z owocami. Ugotowane nasiona są źródłem zarówno węglowodanów, jak i białka. Oznacza to, że pozwalają na lepsze bilansowanie wegetariańskich przepisów. Oprócz dań obiadowych, quinoa sprawdzi się jako dodatek do zup, sałatek i omletów, farsz do nadziewania warzyw oraz składnik deserów i słodkich wypieków. Jak wykorzystać ją w praktyce? Sprawdź!
Popularne dania z komosą ryżową:
-
Sałatka z quinoą i awokado
-
Komosa ryżowa z bakaliami
-
Jogurt z komosą i owocami
-
Pierś z indyka z komosą ryżową
-
Zupa dyniowa z komosą ryżową