Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Komosa ryżowa

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Właściwości komosy ryżowej

 

Komosa ryżowa znana jest również pod nazwą „quinoa”. Te małe, okrągłe ziarenka kryją w sobie wiele ciekawych właściwości, zarówno prozdrowotnych, jak i odżywczych. Komosa korzystnie wpływa na zdrowie oraz kondycję organizmu. Jest źródłem białka, a dzięki tłuszczom nienasyconym obniża cholesterol, zmniejszając tym samym ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Z tego względu warto co jakiś czas urozmaicić swoje dania właśnie dodatkiem komosy ryżowej. Dzięki naszym sprawdzonym przepisom nie musisz się zastanawiać, jak ugotować komosę ani z czym ją połączyć. Zachęcamy do wypróbowania naszych pomysłów!

 

Przepisy z komosą ryżową

 

Komosę ryżową można z powodzeniem zastosować jako zamiennik kasz w daniach. Dobrze komponuje się z mięsem, rybami, nabiałem, jajkami czy nasionami roślin strączkowych. Delikatny, lekko orzechowy smak umożliwia łączenie komosy ryżowej również z owocami. Ugotowane nasiona są źródłem zarówno węglowodanów, jak i białka. Oznacza to, że pozwalają na lepsze bilansowanie wegetariańskich przepisów. Oprócz dań obiadowych, quinoa sprawdzi się jako dodatek do zup, sałatek i omletów, farsz do nadziewania warzyw oraz składnik deserów i słodkich wypieków. Jak wykorzystać ją w praktyce? Sprawdź!

 

Popularne dania z komosą ryżową:

 

  • Sałatka z quinoą i awokado

  • Komosa ryżowa z bakaliami

  • Jogurt z komosą i owocami

  • Pierś z indyka z komosą ryżową

  • Zupa dyniowa z komosą ryżową