Quinoa i smażone zielone warzywa
4 porcje
Średnie
Zapraszam na pyszny i zdrowy letni obiad z wykorzystaniem sezonowych zielonych warzyw i komosy ryżowej. To idealne połączenie.
Składniki
1/2 szklanka quinoa
1 szt. kapusta pak choi
1/2 szt. pęczek zielonych szparagów
1 szklanka bób
1 szklanka zielona fasolka szparagowa
2 szt. ząbki czosnku
1/2 szt. papryczka chili
1 łyżeczka sól morska
2 łyżka olej rzepakowy
1 łyżeczka świeża bazylii tajska
Quinoa i smażone zielone warzywa
Quinoa i smażone zielone warzywa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Quinoę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Bób i fasolkę gotujemy na parze al dente. Po ugotowaniu bób obieramy. Kapustę kroimy w paski, ze szparagów odłamujemy stwardniałe końcówki. Czosnek obieramy i kroimy w pasterki, papryczkę siekamy, wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Chwilę przesmażamy, potem dodajemy pozostałe warzywa i smażymy przez 5 minut. Solimy, mieszamy. Ugotowaną quinoę mieszamy z warzywami, posypujemy listkami bazylii.
Komentarze