Komosa ryżowa z bakaliami
4 porcje
Średnie
Na śniadanie lub na deser pyszna i zdrowa komosa ryżowa.
Składniki
150 g komosa ryżowa
300 ml woda
1 garść orzechy włoskie
2 garść jagody goji
2 garść pestki dyni
2 garść suszona żurawina
1 szczypta sól
Komosa ryżowa z bakaliami
Komosa ryżowa z bakaliami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Komosę ryżową płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy sól. Do wody wrzucamy komosę, mieszamy, zagotowujemy, następnie zmniejszamy gaz i gotujemy pod przykryciem około 15 minut. Na suchej patelni prażymy pestki dyni i orzechy włoskie, przekładamy do miseczki. Do drugie wrzucamy żurawinę i jagody goji i zalewamy na kilka minut wrzątkiem. Próbujemy komosę, w razie potrzeby dolewamy jeszcze odrobinę wody i zostawiamy pod przykryciem w garnku niech dojdzie, już przy wyłączonym gazie. Ogólnie komosa ma zostać nie rozgotowana i chrupka w smaku. Ugotowaną komosę przekładamy do miski. Dodajemy pestki dyni, orzechy i odsączone jagody goji i żurawinę, mieszamy. Jemy na zdrowie.
Komentarze