Lekka sałatka z komosą, winogronami, miętą i ciecierzycą
4 porcje
Średnie
Lekka sałatka idealna na drugie śniadanie
Składniki
1 szklanka Komosa ryżowa Ugotowana
400 g Ciecierzyca ugotowana
1,5 łyżeczka Cynamon
200 g Rzodkiewka
1 szt. Cebula
0,5 szt. Papryczka chilli
100 g Mięta
150 g Czerwone winogrono
1,5 szklanka Suszona żurawina
0,5 szklanka Prażone migdały grubo posiekane
1 szt. Cytryna
1 szt. Starta skórka z cytryny
3 łyżka Oliwa
1 szt. Sól
1 szt. pieprz
Lekka sałatka z komosą, winogronami, miętą i ciecierzycą
Lekka sałatka z komosą, winogronami, miętą i ciecierzycą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotowanie sosu: sok z 1 cytryn, skórkę z cytryny, 2 łyżki oliwy wymieszaj ze sobą i dopraw solą oraz pieprzem.
Ciecierzycę odsączoną wymieszaj z 1 łyżką oliwy i cynamonem, następnie obsmaż ją na patelni ciągle mieszając tak aby powstała chrupka powłoka ok 7 minut. Odstaw do ostygnięcia. W misce wymieszaj kaszę, rzodkiewkę pokrojoną w cienkie krążki, posiekaną w kostkę cebulę, posiekaną chilli i miętę, żurawinę , migdały i ciecierzycę. Wszystko połącz z sosem i dodaj winogrona przecięte na pół.
Komentarze