Placki z płatków quinoa
4 porcje
Średnie
Wspaniałe placki na śniadanie lub obiad. Smakują zawsze i każdemu.
Składniki
1 szt. jajko
3 łyżka jogurt naturalny
2 łyżka płatki quinoa
3 łyżka mąka migdałowa
2 łyżeczka olej kokosowy do smażenia
2 łyżeczka cukier puder do posypania
Placki z płatków quinoa
Placki z płatków quinoa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do miseczki wbijamy jajko i roztrzepujemy go widelcem. Dodajemy płatki i jogurt oraz cukier z wanilią. Mieszamy, na koniec wsypujemy mąkę migdałową, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jak będzie za gęste to dodajcie jeszcze ciut jogurtu a jak za rzadkie to mąki. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy ją olejem kokosowym, kładziemy łyżką ciasto i formujemy małe placuszki. Smażymy na niewielkim ogniu i pod przykryciem z dwóch stron, aż się ładnie zarumienią. Gotowe placki posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze