Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Makowiec japoński

Opis wykonania

Makowiec japoński jest świetną alternatywą dla tradycyjnego, świątecznego makowca. Za sprawą soczystych jabłek i słodkich bakalii ciasto jest zawsze wilgotne, dlatego może postać nieco dłużej i nadal zachowa swój pyszny smak. Sprawdź prosty przepis na makowiec japoński i eksperymentuj z dodatkami, które najbardziej lubisz.

1

Zagotuj mleko i wrzącym płynem zalej ziarna maku. Zagotuj ponownie. Odstaw na kilka godzin, aby mak się namoczył. Następnie odcedź i zmiel go najlepiej 2-3 razy, używając sitka z drobnymi oczkami.

2

Obierz jabłka i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

3

Oddziel białka od żółtek. Margarynę utrzyj na puszystą masę, z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Gdy składniki się połączą, kolejno dodawaj po jednym żółtku stale ucierając.

4

Do powstałej masy dodaj mak, kakao wymieszane z proszkiem do pieczenia i kaszą manną, kilka kropel aromatu rumowego, starte jabłka i posiekane bakalie. Całość delikatnie wymieszaj.

5

Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę przy pomocy miksera. Następnie, bardzo delikatnie połącz powstałą pianę z przygotowaną wcześniej masą makową, mieszając składniki drewnianą łyżką.

6

Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni, masę przełóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy o wymiarach 25x40cm. Piecz 45-50 minut, aż ciasto nabierze rumianego koloru.

7

Wystudzone ciasto możesz udekorować polewą czekoladową i płatkami migdałów lub drobno posiekanymi orzechami.