Makowiec japoński
6 porcje
60 min
Łatwe
Składniki
Makowiec japoński
Makowiec japoński
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Zagotuj mleko i wrzącym płynem zalej ziarna maku. Zagotuj ponownie. Odstaw na kilka godzin, aby mak się namoczył. Następnie odcedź i zmiel go najlepiej 2-3 razy, używając sitka z drobnymi oczkami.
Obierz jabłka i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Porada
Margarynę utrzesz o wiele łatwiej jeśli będzie w temperaturze pokojowej.
Oddziel białka od żółtek. Margarynę utrzyj na puszystą masę, z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Gdy składniki się połączą, kolejno dodawaj po jednym żółtku stale ucierając.
Do powstałej masy dodaj mak, kakao wymieszane z proszkiem do pieczenia i kaszą manną, kilka kropel aromatu rumowego, starte jabłka i posiekane bakalie. Całość delikatnie wymieszaj.
Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę przy pomocy miksera. Następnie, bardzo delikatnie połącz powstałą pianę z przygotowaną wcześniej masą makową, mieszając składniki drewnianą łyżką.
Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni, masę przełóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy o wymiarach 25x40cm. Piecz 45-50 minut, aż ciasto nabierze rumianego koloru.
Wystudzone ciasto możesz udekorować polewą czekoladową i płatkami migdałów lub drobno posiekanymi orzechami.
Komentarze