Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Makowiec japoński jest świetną alternatywą dla tradycyjnego, świątecznego makowca. Za sprawą soczystych jabłek i słodkich bakalii ciasto jest zawsze wilgotne, dlatego może postać nieco dłużej i nadal zachowa swój pyszny smak. Sprawdź prosty przepis na makowiec japoński i eksperymentuj z dodatkami, które najbardziej lubisz.

Składniki

9 jajek
Kostka margaryny
500g cukru pudru
500 g maku
1 kilogram jabłek (polecamy szarą renetę)
½ litra mleka 2%
10 łyżek kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
Cukier waniliowy
Ulubione bakalie 100 gram (można pomieszać: rodzynki, żurawina, morele suszone, daktyle, figi)
posiekane orzechy 100 gram (laskowe, włoskie)
Szczypta soli
Aromat rumowy

Opis wykonania

Zagotuj mleko i wrzącym płynem zalej ziarna maku. Zagotuj ponownie. Odstaw na kilka godzin, aby mak się namoczył. Następnie odcedź i zmiel go najlepiej 2-3 razy, używając sitka z drobnymi oczkami.

Obierz jabłka i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Porada

Margarynę utrzesz o wiele łatwiej jeśli będzie w temperaturze pokojowej.



Bosh Logo
Bosh

Oddziel białka od żółtek. Margarynę utrzyj na puszystą masę, z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Gdy składniki się połączą, kolejno dodawaj po jednym żółtku stale ucierając.

Do powstałej masy dodaj mak, kakao wymieszane z proszkiem do pieczenia i kaszą manną, kilka kropel aromatu rumowego, starte jabłka i posiekane bakalie. Całość delikatnie wymieszaj.

Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę przy pomocy miksera. Następnie, bardzo delikatnie połącz powstałą pianę z przygotowaną wcześniej masą makową, mieszając składniki drewnianą łyżką.

Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni, masę przełóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy o wymiarach 25x40cm. Piecz 45-50 minut, aż ciasto nabierze rumianego koloru.

Wystudzone ciasto możesz udekorować polewą czekoladową i płatkami migdałów lub drobno posiekanymi orzechami.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Toporkiewicz
Jeszcze ciepły, czeka na polewę