Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Świąteczne przepisy: łatwy makowiec z jabłkami

Świąteczne przepisy: łatwy makowiec z jabłkami
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Prosty, szybki i mniej tradycyjny makowiec. Idealny dla zapracowanych.

Składniki

1 szklanka nasion maku niebieskiego
1 szklanka soku jabłkowego 100%
1 szklanka wiórków kokosowych lub mąki kokosowej
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1/2 szklanki bakalii (suszonych śliwek, skórki pomarańczowej, płatków migdałów)
1 jabłko
2 łyżeczki miodu pszczelego lub brązowego cukru
Cynamon i aromat migdałowy/arakowy - opcjonalnie

Opis wykonania

Kasza jaglana, sok jabłkowy… czy z tego może powstać makowiec na Święta? Jak najbardziej! Co prawda będzie miał inny kształt i trochę różniący się smak od tego zawijanego z ciastem drożdżowym, ale zapewniamy, że po spróbowaniu tej wersji nie pożałujecie!

Opis przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną wrzuć na suchą patelnię i podpraż, aż się zarumieni. Dzięki temu nie tylko nabierze ciekawego aromatu, ale i pozbawisz jej charakterystycznej goryczki.
  2. W rondlu podgrzej sok jabłkowy i doprowadź go do wrzenia.
  3. Do rondla z wrzącym sokiem dodaj mak, wiórki kokosowe, posiekane bakalie.
  4. Następnie dorzuć kaszę jaglaną i gotuj całość przez około 20 minut.
  5. Po tym czasie dokładnie zmiksuj produkty (np. za pomocą blendera), dodaj miód/cukier i pokrojone w kostkę jabłko.
  6. Masę przemieszaj, wyłóż do formy (możesz uprzednio wyłożyć ją papierem do pieczenia).
  7. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni przez około 50 minut. Po około 20 minutach pieczenia warto obłożyć je folią aluminiową.
  8. Po wyłączeniu piekarnika, lekko uchyl drzwiczki i pozostaw ciasto na kilka minut w środku urządzenia, by nieco „odpoczęło”.

TIP DIETETYCZNY

  • Mak to doskonałe źródło składników odżywczych. Mimo że jest to produkt wysokokaloryczny, warto dodawać go w ilości 1-2 łyżeczek do codziennej owsianki czy deserów. Zawiera bowiem witaminy z grupy B, fosfor, magnez, cynk i  żelazo oraz potas, mangan, selen… ale jego najbardziej charakterystyczną cechą jest zawartość wapnia. Podczas, gdy inne bogate w wapń produkty posiadają od 100 do 350 mg wapnia w 100 g, nasiona maku zawierają aż około 1400 mg tego pierwiastka w 100 g!
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Maria Izabela
Pyszne ciacho - zawsze dodaje jeszcze więcej bakalii niż w przepisie ;)