Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Świąteczne przepisy: łatwy makowiec z jabłkami

Opis wykonania

Prosty, szybki i mniej tradycyjny makowiec. Idealny dla zapracowanych.

Kasza jaglana, sok jabłkowy… czy z tego może powstać makowiec na Święta? Jak najbardziej! Co prawda będzie miał inny kształt i trochę różniący się smak od tego zawijanego z ciastem drożdżowym, ale zapewniamy, że po spróbowaniu tej wersji nie pożałujecie!



Opis przygotowania:



  1. Kaszę jaglaną wrzuć na suchą patelnię i podpraż, aż się zarumieni. Dzięki temu nie tylko nabierze ciekawego aromatu, ale i pozbawisz jej charakterystycznej goryczki.

  2. W rondlu podgrzej sok jabłkowy i doprowadź go do wrzenia.

  3. Do rondla z wrzącym sokiem dodaj mak, wiórki kokosowe, posiekane bakalie.

  4. Następnie dorzuć kaszę jaglaną i gotuj całość przez około 20 minut.

  5. Po tym czasie dokładnie zmiksuj produkty (np. za pomocą blendera), dodaj miód/cukier i pokrojone w kostkę jabłko.

  6. Masę przemieszaj, wyłóż do formy (możesz uprzednio wyłożyć ją papierem do pieczenia).

  7. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni przez około 50 minut. Po około 20 minutach pieczenia warto obłożyć je folią aluminiową.

  8. Po wyłączeniu piekarnika, lekko uchyl drzwiczki i pozostaw ciasto na kilka minut w środku urządzenia, by nieco „odpoczęło”.

TIP DIETETYCZNY



  • Mak to doskonałe źródło składników odżywczych. Mimo że jest to produkt wysokokaloryczny, warto dodawać go w ilości 1-2 łyżeczek do codziennej owsianki czy deserów. Zawiera bowiem witaminy z grupy B, fosfor, magnez, cynk i  żelazo oraz potas, mangan, selen… ale jego najbardziej charakterystyczną cechą jest zawartość wapnia. Podczas, gdy inne bogate w wapń produkty posiadają od 100 do 350 mg wapnia w 100 g, nasiona maku zawierają aż około 1400 mg tego pierwiastka w 100 g!