Świąteczne przepisy: łatwy makowiec z jabłkami
8 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Prosty, szybki i mniej tradycyjny makowiec. Idealny dla zapracowanych.
Składniki
1 szklanka nasion maku niebieskiego
1 szklanka soku jabłkowego 100%
1 szklanka wiórków kokosowych lub mąki kokosowej
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1/2 szklanki bakalii (suszonych śliwek, skórki pomarańczowej, płatków migdałów)
1 jabłko
2 łyżeczki miodu pszczelego lub brązowego cukru
Cynamon i aromat migdałowy/arakowy - opcjonalnie
Świąteczne przepisy: łatwy makowiec z jabłkami
Świąteczne przepisy: łatwy makowiec z jabłkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kasza jaglana, sok jabłkowy… czy z tego może powstać makowiec na Święta? Jak najbardziej! Co prawda będzie miał inny kształt i trochę różniący się smak od tego zawijanego z ciastem drożdżowym, ale zapewniamy, że po spróbowaniu tej wersji nie pożałujecie!
Opis przygotowania:
- Kaszę jaglaną wrzuć na suchą patelnię i podpraż, aż się zarumieni. Dzięki temu nie tylko nabierze ciekawego aromatu, ale i pozbawisz jej charakterystycznej goryczki.
- W rondlu podgrzej sok jabłkowy i doprowadź go do wrzenia.
- Do rondla z wrzącym sokiem dodaj mak, wiórki kokosowe, posiekane bakalie.
- Następnie dorzuć kaszę jaglaną i gotuj całość przez około 20 minut.
- Po tym czasie dokładnie zmiksuj produkty (np. za pomocą blendera), dodaj miód/cukier i pokrojone w kostkę jabłko.
- Masę przemieszaj, wyłóż do formy (możesz uprzednio wyłożyć ją papierem do pieczenia).
- Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni przez około 50 minut. Po około 20 minutach pieczenia warto obłożyć je folią aluminiową.
- Po wyłączeniu piekarnika, lekko uchyl drzwiczki i pozostaw ciasto na kilka minut w środku urządzenia, by nieco „odpoczęło”.
TIP DIETETYCZNY
- Mak to doskonałe źródło składników odżywczych. Mimo że jest to produkt wysokokaloryczny, warto dodawać go w ilości 1-2 łyżeczek do codziennej owsianki czy deserów. Zawiera bowiem witaminy z grupy B, fosfor, magnez, cynk i żelazo oraz potas, mangan, selen… ale jego najbardziej charakterystyczną cechą jest zawartość wapnia. Podczas, gdy inne bogate w wapń produkty posiadają od 100 do 350 mg wapnia w 100 g, nasiona maku zawierają aż około 1400 mg tego pierwiastka w 100 g!
Komentarze