Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

10 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Seromakowiec na kruchym cieście z puszystą masą serowo-budyniową, makiem i bakaliami to pyszne ciasto według sprawdzonego przepisu. Smakuje wyśmienicie nie tylko w święta. Zobacz przepis na seromakowiec i piecz go, gdy tylko najdzie cię ochota na cos słodkiego.

Składniki

Kruche ciasto:
400g mąki pszennej
250g margaryny
150g cukru pudru
1 jajko
1 żółtko
3 duże łyżki kwaśnej śmietany
Szczypta soli
Kilka kropel waniliowego olejku do ciasta
Masa serowa:
1 kg twarogu
150g masła
1,5 szklanki cukru pudru
4 jajka
1 budyń waniliowy
Masa makowa:
350g maku niebieskiego
100 g masła
4 jajka
½ szklanki cukru
150g płynnego miodu
Mleko
Olejek migdałowy
Orzechy włoskie, migdały, rodzynki, suszone morele (lub inne ulubione bakalie) około 250g.

Opis wykonania

Zacznij od przygotowania masy makowej. 

Ziarna maku zalej mlekiem i gotuj przez 20 minut uważając, aby nie wykipiało. Zostaw na noc, aby mak się namoczył.

Na kruchym cieście umieść mak, a na nim masę serową. Piecz całość w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez około godzinę.

Odcedź mak i zmiel przez maszynkę do mięsa (przez sitko z drobnymi oczkami) 2-3 razy.

Oddziel białka od żółtek.

Do masy makowej dodaj cukier, roztopione masło, żółtka jaj, kilka kropel olejku migdałowego oraz miód. Całość dobrze wymieszaj.

Pokrojone na drobne kawałki bakalie dodaj do pozostałej masy i ciągle lekko mieszając, podgrzej na małym ogniu. Odstaw.

Kruche ciasto do seromakowca.

Mąkę przesiej, dodaj szczyptę soli. Margarynę posiekaj nożem, razem z mąką. Dodaj cukier i jajka oraz odrobinę aromatu migdałowego. Całość szybko zagnieć, dodając porcjami niewielką ilość śmietany. Zawiń w folię i włóż do lodówki na pół godziny.

Masa serowa:

Ser zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa. Oddziel białka od żółtek. Masło utrzyj z cukrem i dodawaj pojedynczo żółtka, dalej ucierając aż masa zrobi się puszysta.

Do jajek dodaj zmielony ser i budyń.  Dokładnie wymieszaj. Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie połącz z pozostałymi składnikami przy pomocy drewnianej łyżki.

Przygotuj blachę, wysmarowaną odrobiną tłuszczu i wyłóż nią rozwałkowane kruche ciasto. Spód ponakłuwaj widelcem. Podpiecz delikatnie w temperaturze 200 stopni.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Czy coś może być lepsze od makowca ? Seromakowiec! Czasochłonne, ale obłędnie smakuje.