Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Seromakowiec

Opis wykonania

Seromakowiec na kruchym cieście z puszystą masą serowo-budyniową, makiem i bakaliami to pyszne ciasto według sprawdzonego przepisu. Smakuje wyśmienicie nie tylko w święta. Zobacz przepis na seromakowiec i piecz go, gdy tylko najdzie cię ochota na cos słodkiego.

1

Zacznij od przygotowania masy makowej. 

Ziarna maku zalej mlekiem i gotuj przez 20 minut uważając, aby nie wykipiało. Zostaw na noc, aby mak się namoczył.

2

Odcedź mak i zmiel przez maszynkę do mięsa (przez sitko z drobnymi oczkami) 2-3 razy.

3

Oddziel białka od żółtek.

4

Do masy makowej dodaj cukier, roztopione masło, żółtka jaj, kilka kropel olejku migdałowego oraz miód. Całość dobrze wymieszaj.

5

Pokrojone na drobne kawałki bakalie dodaj do pozostałej masy i ciągle lekko mieszając, podgrzej na małym ogniu. Odstaw.

6

Kruche ciasto do seromakowca.

Mąkę przesiej, dodaj szczyptę soli. Margarynę posiekaj nożem, razem z mąką. Dodaj cukier i jajka oraz odrobinę aromatu migdałowego. Całość szybko zagnieć, dodając porcjami niewielką ilość śmietany. Zawiń w folię i włóż do lodówki na pół godziny.

7

Masa serowa:

Ser zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa. Oddziel białka od żółtek. Masło utrzyj z cukrem i dodawaj pojedynczo żółtka, dalej ucierając aż masa zrobi się puszysta.

8

Do jajek dodaj zmielony ser i budyń.  Dokładnie wymieszaj. Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie połącz z pozostałymi składnikami przy pomocy drewnianej łyżki.

9

Przygotuj blachę, wysmarowaną odrobiną tłuszczu i wyłóż nią rozwałkowane kruche ciasto. Spód ponakłuwaj widelcem. Podpiecz delikatnie w temperaturze 200 stopni.

10

Na kruchym cieście umieść mak, a na nim masę serową. Piecz całość w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez około godzinę.