Seromakowiec
10 porcje
120 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Seromakowiec
Seromakowiec
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Zacznij od przygotowania masy makowej.
Ziarna maku zalej mlekiem i gotuj przez 20 minut uważając, aby nie wykipiało. Zostaw na noc, aby mak się namoczył.
Na kruchym cieście umieść mak, a na nim masę serową. Piecz całość w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez około godzinę.
Odcedź mak i zmiel przez maszynkę do mięsa (przez sitko z drobnymi oczkami) 2-3 razy.
Oddziel białka od żółtek.
Do masy makowej dodaj cukier, roztopione masło, żółtka jaj, kilka kropel olejku migdałowego oraz miód. Całość dobrze wymieszaj.
Pokrojone na drobne kawałki bakalie dodaj do pozostałej masy i ciągle lekko mieszając, podgrzej na małym ogniu. Odstaw.
Kruche ciasto do seromakowca.
Mąkę przesiej, dodaj szczyptę soli. Margarynę posiekaj nożem, razem z mąką. Dodaj cukier i jajka oraz odrobinę aromatu migdałowego. Całość szybko zagnieć, dodając porcjami niewielką ilość śmietany. Zawiń w folię i włóż do lodówki na pół godziny.
Masa serowa:
Ser zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa. Oddziel białka od żółtek. Masło utrzyj z cukrem i dodawaj pojedynczo żółtka, dalej ucierając aż masa zrobi się puszysta.
Do jajek dodaj zmielony ser i budyń. Dokładnie wymieszaj. Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie połącz z pozostałymi składnikami przy pomocy drewnianej łyżki.
Przygotuj blachę, wysmarowaną odrobiną tłuszczu i wyłóż nią rozwałkowane kruche ciasto. Spód ponakłuwaj widelcem. Podpiecz delikatnie w temperaturze 200 stopni.
Komentarze