Maślanka
Niskokaloryczna i lekkostrawna, a przy tym bogata w wapń i lecytynę – to właśnie maślanka. Można ją pić jako orzeźwiający napój, ale też wykorzystać do przygotowania ciast i zup. Najlepsza jednak jest ta domowa, zrobiona własnoręcznie według tradycyjnego przepisu.
Maślanka – co to właściwie jest?
Maślanka jest płynem, który stanowi efekt uboczny ubijania śmietany na masło, tzw. procesu zmaślania. Ma kwaskowaty posmak, a w tradycyjnej postaci – lekką konsystencję, mętną białą barwę i widoczne drobinki tłuszczu, który oddzielił się od pasteryzowanej i ukwaszonej śmietany. Obecnie maślankę produkuje się nie ze śmietany, a z odtłuszczonego i kwaszonego za pomocą odpowiednich szczepów bakterii mleka.
Domowa maślanka – przepis
Jak zrobić maślankę w domu? Klasycznym sposobem jest po prostu ubijanie śmietany aż do momentu zwarzenia i maksymalnego oddzielenia wody od masła, dodając do niej uprzednio soli. Powstała „woda” jest prawdziwą maślanką.
Przepisy z maślanką
Maślankę można wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. Może stanowić ona zdrową bazę do koktajli, ale przygotować na niej można również zupy, np. chłodnik. Maślanka nada się także do przygotowania ciasta na gofry lub placki.