Chleb irlandzki na maślance
4 porcje
Średnie
Bardzo prosty chleb na maślance, można go przygotować z mąki pszennej lub pomieszać tak jak w tym przepisie mąkę pszenną, razową i owsianą.
Składniki
250 g mąka pszenna
150 g mąka pszenna razowa
100 g mąka owsiana
420 ml maślanka
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka soda
Chleb irlandzki na maślance
Chleb irlandzki na maślance
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mąkę wymieszać w misce z solą i sodą, dodać maślankę, połączyć składniki, przełożyć na blat posypany mąką razową. Uformować okrągły bochenek, oprószyć mąką razową, zrobić 4 nacięcia nie nacinając środka. Chleb przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec 30 minut w 200 stopniach, wystudzić na kratce.
Komentarze