Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Chałka z kruszonką

Chałka z kruszonką
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Moja chałka z kruszoną jest dobra na początek dnia.

Składniki

500 g Mąka
200 ml Maślanka
2 szt. Jajka
100 ml Mleko
2 łyżka Cukier
1 łyżeczka Sól
50 g Masło roztopione
25 g Drożdże świerze
50 g Masło zimne
10 łyżka Mąka
5 łyżka Cukier

Opis wykonania

Mąkę wsypać do miski. Zrobić zaczyn z drożdży, ciepłego mleka, cukru i soli. Do mąki dodać zaczyn, maślankę, roztopione masło, jajka, zarobić ciasto.

Włożyć ciasto do formy i pozostawić do wyrośnięcia- powinna podwoić swoją objętość, przed włożeniem do pieca posypać ciasto kruszonką.

Przygotowanie kruszonki 10 łyżek mąki, 5 łyżek cukru i 50 g zimnego masła wymieszać. palcami by powstała kruszonka. Chałkę posypać kruszonką i piec w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 40 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
DS
Prosty i szybki przepis, pycha
Monka
Super pierwszy raz używałam maślanki do ciasta
Iza
Dobry przepis na ładnie wyrastającą chałkę. Najlepsza ciepla na swiezo po upieczeniu
Radosław
Chwila roboty a wychodzi pyszny placek :)
Aleksandra Pępek
Ciasto rewelacja, puszyste, pięknie rośnie.