Mizeria
Mizeria to jeden z najpopularniejszych polskich dodatków do obiadu. Łatwo dostępne składniki, a także proste i szybkie przygotowanie uczyniły z sałatki ze świeżych ogórków prawdziwy kuchenny evergreen. Jak zrobić...
Czytaj więcej
Mizeria to jeden z najpopularniejszych polskich dodatków do obiadu. Łatwo dostępne składniki, a także proste i szybkie przygotowanie uczyniły z sałatki ze świeżych ogórków prawdziwy kuchenny evergreen.
Jak zrobić mizerię?
Do jej przygotowania potrzebujesz ogórki szklarniowe lub gruntowe, sól i pieprz oraz śmietanę. Umyte i obrane ogórki należy pokroić w cieniutkie plasterki i wymieszać z kwaśną śmietaną oraz doprawić solą i pieprzem. Mizeria ze śmietaną to klasyk, ale zamiast śmietany możesz zrobić wersję fit z jogurtem naturalnym. Mizeria z jogurtem nie traci nic ze swoich walorów smakowych, a liczba kalorii jest mniejsza.
Do sałatki z ogórków można dodać posiekany świeży koperek. Jeśli przygotowujesz mizerię wcześniej, pamiętaj, by pokrojone w plasterki ogórki pozostawić w lodówce nieposolone. Śmietanę lub jogurt oraz sól należy dodać tuż przed podaniem, wówczas ogórki pozostaną lekko chrupiące. Do mizerii wystarczy dodać odrobinę śmietany – zielone ogórki puszczają wodę, więc wkrótce po wymieszaniu sałatki śmietana stanie rzadsza. Kiedyś, gdy ogórki szklarniowe nie były dostępne przez cały rok, a gruntowe kończyły się późnym latem, nasze babcie przygotowywały na zimowe obiady sałatkę do słoików. Przepis na mizerię ze słoików jest prosty i warto go wykorzystać, gdy mamy zbyt duży zapas ogórków.