Omlet z szynką
Omlet z szynką to prosty sposób na pożywne i sycące śniadanie. Można go przygotować w kilka chwil, co jest niezwykle istotne przy napiętym planie dnia. W razie potrzeby bez...
Czytaj więcej
Omlet z szynką to prosty sposób na pożywne i sycące śniadanie. Można go przygotować w kilka chwil, co jest niezwykle istotne przy napiętym planie dnia. W razie potrzeby bez większych problemów można zapakować go do pudełka typu lunchbox i zjeść jako drugie śniadanie.
Jak zrobić szybki omlet z szynką?
Ogromną zaletą omletów jest to, że w zależności od możliwości czasowych można modyfikować przepis. Najszybszą wersją będzie rozkłócenie jaj, dodanie pokrojonej szynki a następnie usmażenie mieszanki na rozgrzanej patelni. Aby masa była zwarta i miała odpowiednią konsystencję, warto dodać do jaj również mąkę. Jeśli masz czas, możesz wzbogacić omlet o podsmażoną cebulkę i szynkę, na które należy wylać masę jajeczną.
Do przygotowania puszystego i grubego omleta konieczne będzie oddzielenie białek od żółtek i ich ubicie rózgą lub mikserem. Pozostałe składniki należy wymieszać ze sobą i delikatnie dodawać do nich pianę, by nie rozbić bąbelków powietrza. Omlet z ubitymi białkami ładnie wyrasta, ale może być problematyczny do przewrócenia. Aby ułatwić sobie to zadanie należy smażyć go pod przykryciem. Wtedy również góra zacznie się lekko ścinać, a omlet podczas obracania będzie zwarty i stabilniejszy.