Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Omlet

Omlet

Omlet to doskonała propozycja na sycące śniadanie z wykorzystaniem jaj, które doda energii na początek dnia. Omlety są równie łatwe i szybkie w przygotowaniu jak jajecznica, dlatego sprawdzą się...

Czytaj więcej
Omlet
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Omlet to doskonała propozycja na sycące śniadanie z wykorzystaniem jaj, które doda energii na początek dnia. Omlety są równie łatwe i szybkie w przygotowaniu jak jajecznica, dlatego sprawdzą się one również w diecie zabieganych osób. Można przygotować je w wielu wariantach oraz z różnych składników. W zależności od wybranych dodatków, gotowy omlet można podawać na słodko lub na wytrawnie. Dodatkowo z łatwością można je zapakować do pojemników typu lunchbox, zwłaszcza w wersji na słodko.

Jak zrobić omlet?

Klasyczny omlet przygotowywany jest z jaj, mleka oraz mąki. Składniki miesza się ze sobą i wylewa na rozgrzaną patelnię. Mleko nie jest niezbędne do otrzymania omleta, dlatego jeśli go nie lubisz lub nie spożywasz możesz zrezygnować z jego dodatku.

W omlecie w wersji fit zwykłą mąkę można zamienić na mąkę pełnoziarnistą, płatki owsiane bądź jęczmienne. Innym dodatkiem do omleta mogą być nasiona siemienia lnianego. Niezależnie od wybranej wersji wszystkie składniki miesza się do otrzymania jednolitej masy. Tak przygotowaną bazę na omlet można smażyć lub urozmaicić dodatkami w zależności od preferencji – na wytrawnie lub na słodko.

Przepis na puszysty omlet

Najlepszym sposobem na zwiększenie objętości omletu i nadanie mu puszystości jest oddzielenie białek od żółtek, a następnie ubicie piany z białek. Pianę należy ostrożnie przełożyć do masy z żółtek oraz delikatnie wymieszać. Omleta należy smażyć pod przykryciem na rozgrzanej patelni. Przykryty omlet lepiej wyrośnie i lekko zetnie się z góry, dzięki czemu łatwiej będzie go obrócić. Omlet z drugiej strony smaży się tylko chwilę, by zrobił się rumiany. Zbyt długo przetrzymany na drugiej stronie zacznie opadać.

Innym sposobem, by przygotować puszysty omlet jest dodanie do roztrzepanych i ubitych jaj proszku do pieczenia.