Pasta z bobu

Pasta z bobu

 

Nasiona bobu smakują doskonale same w sobie. Jednak z powodzeniem można podać go w innej formie, np. w postaci pasty kanapkowej. Pasta sprawdzi się nie tylko jako dodatek do pieczywa, ale również wafli, placków tortilli czy kotlecików warzywnych. W ramach przekąski można wykorzystać ją jako dip do surowych warzyw pokrojonych w słupki.

Jak zrobić pastę z bobu?

Bazą pasty jest ugotowany i obrany bób z niewielkim dodatkiem wody i oleju. Dla urozmaicenia smaku nasiona można upiec lub podsmażyć. Dzięki wysokiej temperaturze i karmelizacji gotowa pasta będzie miała lekko słodki posmak. Warto również poświęcić uwagę na odpowiedni dobór przypraw. Smak bobu podkreśli pieprz, cząber, szczypiorek, natka pietruszki oraz czosnek. Można dodać również sok z cytryny lub limonki. Dla nadania kremowej konsystencji sprawdzi się jogurt naturalny lub kawałek awokado. Miłośnicy ostrzejszych smaków mogą skusić się na dodatek kminu, chili lub tabasco. Dzięki tym składnikom pasta z bobu będzie pikantna, ale nie paląca.

Intrygującą wariacją pasty jest hummus. Podobnie jak ciecierzyca, bób dobrze smakuje w połączeniu z tahini. Dla podkreślenia koloru i smaku do hummusu można dodać świeże liście mięty.