Wafle ryżowe z pastą z bobu i ciecierzycy
4 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Krem z bobu i ciecierzycy to u mnie w domu kanapkowa pasta mocy. Bogata w białko, zdrowe tłuszcze roślinne, delikatna w smaku.
Składniki
3 łyżka pasta z ciecierzycy (gotowa lub domowa)
200 g bób
1 garść świeża natka pietruszki
2 łyżka oliwa
1 łyżka sok z cytryny
Wafle ryżowe z pastą z bobu i ciecierzycy
Wafle ryżowe z pastą z bobu i ciecierzycy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Bób gotuj na średniej mocy palnika w osolonej wodzie przez około 20 minut. Po tym czasie bób odcedź i odstaw do wystudzenia. Ostudzony bób obierz ze skórek i wrzuć do większej miseczki. Teraz rozdrobnij go widelcem, dodaj trzy solidne łyżki pasty z ciecierzycy, oliwę, sok z cytryny, pieprz i sól do smaku i zblenduj na gładką masę. W razie potrzeby, gdyby krem był zbyt gęsty, powoli dodawaj zimną wodę.
Podawaj z pieczywem lub tak jak ja z naturalnymi waflami ryżowymi.
Komentarze