Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Orientalna pasta z bobu

Orientalna pasta z bobu
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Niezwykle aromatyczna pasta doskonała do kanapek, naleśników oraz tortilli. Orientalne dania są naprawdę smaczne i niezwykle ciekawe!

Składniki

250 g bobu
1 garść orzeszków ziemnych
1 łyżka oleju sezamowego
2 płaskie łyżeczki garam marsala
1 łyżka soku z cytryny
1 szczypta sezamu
Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Orientalne przyprawy nadają całkowicie innego wyrazu tym, doskonale nam znanym, nasionom.

Opis przygotowania:

  1. Bób gotuj w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Gdy bób będzie się gotował, orzechy namocz w letniej wodzie.
  3. Po ugotowaniu bób ostudź i obierz. Orzechy odsącz z wody.
  4. Do pojemnika blendera dodaj wszystkie składniki, a całość zmiksuj na gładką masę.
  5. Przed podaniem posyp pastę nasionami sezamu.

TIP

  • Łupiny bobu są jadalne, dlatego nie trzeba go obierać. Szczególnie młody bób ma delikatne i miękkie łupiny.
  • Przyprawę Garam marsala dodaj stopniowo, sprawdzając smak pasty. Dzięki temu dostosujesz smak do własnych preferencji.

 

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych