Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Doskonała do kanapek, naleśników, tacos i tortilli. Z pastą z bobu można przyrządzić także dania orientalne.

Składniki

250 g bobu
1 garść orzechów nerkowca
3 łyżki jogurtu
1,5 łyżeczki kuminu
1 łyżka soku z cytryny
Szczypta chilli
Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Pasta z bobu to prosty sposób na odmienienie zwykłych kanapek czy wytrawnego farszu do naleśników.

Opis przygotowania:

  1. Bób gotuj do miękkości w osolonej wodzie.
  2. Orzechy namaczaj w letniej wodzie podczas, gdy bób będzie się gotował.
  3. Po ugotowaniu bób ostudź i obierz. Orzechy odsącz z wody.
  4. Do pojemnika blendera dodaj wszystkie składniki i zmiksuj całość na gładką masę.
  5. Pastę przechowuj w lodówce.

TIP

  • Łupiny bobu są jadalne, dlatego nie trzeba go obierać. Szczególnie młody bób ma delikatne i miękkie łupiny.
  • Pasta będzie równie smaczna z dodatkiem orzechów włoskich lub ziemnych.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych