Pikantna pasta z bobu
4 porcje
45 min
Łatwe
Doskonała do kanapek, naleśników, tacos i tortilli. Z pastą z bobu można przyrządzić także dania orientalne.
Składniki
250 g bobu
1 garść orzechów nerkowca
3 łyżki jogurtu
1,5 łyżeczki kuminu
1 łyżka soku z cytryny
Szczypta chilli
Sól i pieprz do smaku
Pikantna pasta z bobu
Pikantna pasta z bobu
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pasta z bobu to prosty sposób na odmienienie zwykłych kanapek czy wytrawnego farszu do naleśników.
Opis przygotowania:
- Bób gotuj do miękkości w osolonej wodzie.
- Orzechy namaczaj w letniej wodzie podczas, gdy bób będzie się gotował.
- Po ugotowaniu bób ostudź i obierz. Orzechy odsącz z wody.
- Do pojemnika blendera dodaj wszystkie składniki i zmiksuj całość na gładką masę.
- Pastę przechowuj w lodówce.
TIP
- Łupiny bobu są jadalne, dlatego nie trzeba go obierać. Szczególnie młody bób ma delikatne i miękkie łupiny.
- Pasta będzie równie smaczna z dodatkiem orzechów włoskich lub ziemnych.
Komentarze