Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Pieczony udziec z indyka

Pieczony udziec z indyka

Jeśli znów trapi cię myśl: co na obiad, wypróbuj pieczony udziec z indyka. Danie właściwie robi się samo w piekarniku, jeśli na blasze dodatkowo ułożysz pokrojone w ćwiartki ziemniaki...

Czytaj więcej
Pieczony udziec z indyka
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Jeśli znów trapi cię myśl: co na obiad, wypróbuj pieczony udziec z indyka. Danie właściwie robi się samo w piekarniku, jeśli na blasze dodatkowo ułożysz pokrojone w ćwiartki ziemniaki i pokrojoną w plasterki marchewkę – cały obiad masz gotowy.

Przepis na udziec z indyka pieczony w piekarniku możesz także modyfikować zgodnie z preferencjami, dodać owoce suszone lub świeże kwaśne jabłka albo natrzeć mięso marynatą lub mieszanką sproszkowanej papryki, czosnku i oregano. Udziec indyczy jest chudym mięsem, warto więc w trakcie pieczenia mięso polewać wytopionym tłuszczem oraz odrobiną wody lub białego wina albo piwa (ok 1/2szklanki).

 Jak upiec udziec?

Tradycyjnie, tak jak piecze się kurczaka na blaszce w piekarniku, aby mięso było delikatniejsze i bardziej soczyste udziec z indyka zamarynuj w mieszance przypraw, soku z cytryny i oliwy z oliwek kilka godzin przed pieczeniem. Mięso można piec także w naczyniu żaroodpornym lub specjalnym rękawie foliowym – dzięki takiemu przygotowaniu udziec jest bardziej soczysty i miękki, żeby nadać mu chrupkości kwadrans przed końcem pieczenia otwórz naczynie żaroodporne lub przetnij rękaw. Pieczony udziec z indyka serwuj z pieczonymi ziemniaczkami, ryżem lub kaszą. Jeśli nie wykorzystasz całego upieczonego mięsa na obiad, pozostałości wykorzystaj do przygotowania sałatki – pokrojone w kostkę lub poszarpane mięso, ryż, kasze lub kuskus, połącz z rukolą, pokrojoną w małe kawałki pomarańczą lub skarmelizowana gruszką, olej sosem przygotowanym z oliwy z oliwek, octu balsamicznego i miodu. Tak przygotowana sałatkę możesz zabrać do pracy, jeść na zimno lub podgrzać. Najsmaczniejsza jest polana sosem tuż przed zjedzeniem.