


Pieczony indyk z bakaliami to pomysł na wyjątkowe danie jednogarnkowe. Jego przyrządzenie zajmie nawet trzy godziny, ale tak naprawdę faktycznie pracy będzie tylko kilkanaście minut. Suszone owoce i orzechy idealnie komponują się z wytrawnymi smakami przypraw, a ich smak nabiera zupełnie nowego wymiaru w połączeniu z sosem powstałym z mieszanki warzyw, tłuszczu i sosu wytopionego z mięsa w trakcie powolnego pieczenia.
Przygotuj garnek żeliwny z pokrywką, lub naczynie żaroodporne. Na dno dodaj dwie łyżki oleju roślinnego.
Warzywa obierz i pokrój w kostkę, następnie umieść garnku.
Żurawinę, suszone owoce i orzechy możesz opcjonalnie lekko rozdrobnić i również dodaj je do garnka.
Dodaj łyżkę majeranku, ⅓ łyżeczki soli i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.
Następnie wlej do garnka białe wino.
Udziec z indyka podziel na części, tak by zmieścił się w naczyniu. Delikatnie natnij w miejscu gdzie znajduje się skóra.
Mięso przypraw solą i pieprzem, natrzyj całą łyżką wędzonej papryki. Przypraw mieloną kolendrą i goździkami do smaku. Na koniec opcjonalnie natrzyj udziec z każdej strony pastą curry.
Kawałki indyka ułóż w naczyniu nad warstwie warzyw, a następnie na samej górze poukładaj pokrojone w kostkę masło.
Naczynie przykryj i umieść w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st C.
Piecz przez 2 godziny, a następnie kolejne 30 minut bez przykrycia, najlepiej w programie grilla z cyrkulacją powietrza. Dzięki temu skórka pięknie się zrumieni i będzie chrupiąca. W trakcie pieczenia bez przykrycia polewaj mięso co kilka minut powstałym w naczyniu sosem.
Danie jest gotowe, kiedy indyk pięknie się przypiecze z wierzchu, a w środku będzie miękki i soczysty, niemal rozpadający się.