Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pieczony indyk z bakaliami

Opis wykonania

Pieczony indyk z bakaliami to pomysł na wyjątkowe danie jednogarnkowe. Jego przyrządzenie zajmie nawet trzy godziny, ale tak naprawdę faktycznie pracy będzie tylko kilkanaście minut. Suszone owoce i orzechy idealnie komponują się z wytrawnymi smakami przypraw, a ich smak nabiera zupełnie nowego wymiaru w połączeniu z sosem powstałym z mieszanki warzyw, tłuszczu i sosu wytopionego z mięsa w trakcie powolnego pieczenia.

baner reklamowy maszynki do mielenia
Pieczony indyk z bakaliami  - krok 1

Przygotuj garnek żeliwny z pokrywką, lub naczynie żaroodporne. Na dno dodaj dwie łyżki oleju roślinnego. 

Warzywa obierz i pokrój w kostkę, następnie umieść garnku. 

Żurawinę, suszone owoce i orzechy możesz opcjonalnie lekko rozdrobnić i również dodaj je do garnka. 

Pieczony indyk z bakaliami  - krok 2

Dodaj łyżkę majeranku, ⅓ łyżeczki soli i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj. 

Następnie wlej do garnka białe wino.

Udziec z indyka podziel na części, tak by zmieścił się w naczyniu. Delikatnie natnij w miejscu gdzie znajduje się skóra.

Pieczony indyk z bakaliami  - krok 3

Mięso przypraw solą i pieprzem, natrzyj całą łyżką wędzonej papryki. Przypraw mieloną kolendrą i goździkami do smaku. Na koniec opcjonalnie natrzyj udziec z każdej strony pastą curry.

Kawałki indyka ułóż w naczyniu nad warstwie warzyw, a następnie na samej górze poukładaj pokrojone w kostkę masło. 

Pieczony indyk z bakaliami  - krok 4

Naczynie przykryj i umieść w piekarniku rozgrzanym do temperatury  180 st C. 

Piecz przez 2 godziny, a następnie kolejne 30 minut bez przykrycia, najlepiej w programie grilla z cyrkulacją powietrza. Dzięki temu skórka pięknie się zrumieni i będzie chrupiąca. W trakcie pieczenia bez przykrycia polewaj mięso co kilka minut powstałym w naczyniu sosem.

Pieczony indyk z bakaliami  - krok 5

Danie jest gotowe, kiedy indyk pięknie się przypiecze z wierzchu, a w środku będzie miękki i soczysty, niemal rozpadający się.