Pieczony indyk z bakaliami

6 porcje
180 min
Łatwe
Składniki
Pieczony indyk z bakaliami
Pieczony indyk z bakaliami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Przygotuj garnek żeliwny z pokrywką, lub naczynie żaroodporne. Na dno dodaj dwie łyżki oleju roślinnego.
Warzywa obierz i pokrój w kostkę, następnie umieść garnku.
Żurawinę, suszone owoce i orzechy możesz opcjonalnie lekko rozdrobnić i również dodaj je do garnka.

Dodaj łyżkę majeranku, ⅓ łyżeczki soli i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.
Następnie wlej do garnka białe wino.
Udziec z indyka podziel na części, tak by zmieścił się w naczyniu. Delikatnie natnij w miejscu gdzie znajduje się skóra.
Porada
Upieczenie kruchego i soczystego mięsa może być problematyczne. Jest na to sposób! Skorzystaj z termosondy PerfectRoast w piekarnikach marki Bosch.


Mięso przypraw solą i pieprzem, natrzyj całą łyżką wędzonej papryki. Przypraw mieloną kolendrą i goździkami do smaku. Na koniec opcjonalnie natrzyj udziec z każdej strony pastą curry.
Kawałki indyka ułóż w naczyniu nad warstwie warzyw, a następnie na samej górze poukładaj pokrojone w kostkę masło.

Naczynie przykryj i umieść w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st C.
Piecz przez 2 godziny, a następnie kolejne 30 minut bez przykrycia, najlepiej w programie grilla z cyrkulacją powietrza. Dzięki temu skórka pięknie się zrumieni i będzie chrupiąca. W trakcie pieczenia bez przykrycia polewaj mięso co kilka minut powstałym w naczyniu sosem.

Danie jest gotowe, kiedy indyk pięknie się przypiecze z wierzchu, a w środku będzie miękki i soczysty, niemal rozpadający się.
Komentarze