Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

180 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Pieczony indyk z bakaliami to pomysł na wyjątkowe danie jednogarnkowe. Jego przyrządzenie zajmie nawet trzy godziny, ale tak naprawdę faktycznie pracy będzie tylko kilkanaście minut. Suszone owoce i orzechy idealnie komponują się z wytrawnymi smakami przypraw, a ich smak nabiera zupełnie nowego wymiaru w połączeniu z sosem powstałym z mieszanki warzyw, tłuszczu i sosu wytopionego z mięsa w trakcie powolnego pieczenia.

Składniki

1 kg udźca z indyka
1 batat
2 marchewki
2 pietruszki
2 cebule szalotki
75 g masła
2 łyżki oleju roślinnego
150 g żurawiny świeżej lub mrożonej
garść suszonych owoców: śliwki, morele, rodzynki
50 g orzechów nerkowca
100 ml białego wina
przyprawy: majeranek, papryka wędzona, kolendra, goździki, pasta curry lub pasta chili
sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

1

Przygotuj garnek żeliwny z pokrywką, lub naczynie żaroodporne. Na dno dodaj dwie łyżki oleju roślinnego. 

Warzywa obierz i pokrój w kostkę, następnie umieść garnku. 

Żurawinę, suszone owoce i orzechy możesz opcjonalnie lekko rozdrobnić i również dodaj je do garnka. 

2

Dodaj łyżkę majeranku, ⅓ łyżeczki soli i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj. 

Następnie wlej do garnka białe wino.

Udziec z indyka podziel na części, tak by zmieścił się w naczyniu. Delikatnie natnij w miejscu gdzie znajduje się skóra.

Porada

Upieczenie kruchego i soczystego mięsa może być problematyczne. Jest na to sposób! Skorzystaj z termosondy PerfectRoast w piekarnikach marki Bosch.



Bosh Logo
Bosh
3

Mięso przypraw solą i pieprzem, natrzyj całą łyżką wędzonej papryki. Przypraw mieloną kolendrą i goździkami do smaku. Na koniec opcjonalnie natrzyj udziec z każdej strony pastą curry.

Kawałki indyka ułóż w naczyniu nad warstwie warzyw, a następnie na samej górze poukładaj pokrojone w kostkę masło. 

4

Naczynie przykryj i umieść w piekarniku rozgrzanym do temperatury  180 st C. 

Piecz przez 2 godziny, a następnie kolejne 30 minut bez przykrycia, najlepiej w programie grilla z cyrkulacją powietrza. Dzięki temu skórka pięknie się zrumieni i będzie chrupiąca. W trakcie pieczenia bez przykrycia polewaj mięso co kilka minut powstałym w naczyniu sosem.

5

Danie jest gotowe, kiedy indyk pięknie się przypiecze z wierzchu, a w środku będzie miękki i soczysty, niemal rozpadający się. 

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych