Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

180 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Pieczony indyk z bakaliami to pomysł na wyjątkowe danie jednogarnkowe. Jego przyrządzenie zajmie nawet trzy godziny, ale tak naprawdę faktycznie pracy będzie tylko kilkanaście minut. Suszone owoce i orzechy idealnie komponują się z wytrawnymi smakami przypraw, a ich smak nabiera zupełnie nowego wymiaru w połączeniu z sosem powstałym z mieszanki warzyw, tłuszczu i sosu wytopionego z mięsa w trakcie powolnego pieczenia.

Składniki

1 kg udźca z indyka
1 batat
2 marchewki
2 pietruszki
2 cebule szalotki
75 g masła
2 łyżki oleju roślinnego
150 g żurawiny świeżej lub mrożonej
garść suszonych owoców: śliwki, morele, rodzynki
50 g orzechów nerkowca
100 ml białego wina
przyprawy: majeranek, papryka wędzona, kolendra, goździki, pasta curry lub pasta chili
sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

1

Przygotuj garnek żeliwny z pokrywką, lub naczynie żaroodporne. Na dno dodaj dwie łyżki oleju roślinnego. 

Warzywa obierz i pokrój w kostkę, następnie umieść garnku. 

Żurawinę, suszone owoce i orzechy możesz opcjonalnie lekko rozdrobnić i również dodaj je do garnka. 

2

Dodaj łyżkę majeranku, ⅓ łyżeczki soli i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj. 

Następnie wlej do garnka białe wino.

Udziec z indyka podziel na części, tak by zmieścił się w naczyniu. Delikatnie natnij w miejscu gdzie znajduje się skóra.

Porada

Upieczenie kruchego i soczystego mięsa może być problematyczne. Jest na to sposób! Skorzystaj z termosondy PerfectRoast w piekarnikach marki Bosch.



Bosh Logo
Bosh
3

Mięso przypraw solą i pieprzem, natrzyj całą łyżką wędzonej papryki. Przypraw mieloną kolendrą i goździkami do smaku. Na koniec opcjonalnie natrzyj udziec z każdej strony pastą curry.

Kawałki indyka ułóż w naczyniu nad warstwie warzyw, a następnie na samej górze poukładaj pokrojone w kostkę masło. 

4

Naczynie przykryj i umieść w piekarniku rozgrzanym do temperatury  180 st C. 

Piecz przez 2 godziny, a następnie kolejne 30 minut bez przykrycia, najlepiej w programie grilla z cyrkulacją powietrza. Dzięki temu skórka pięknie się zrumieni i będzie chrupiąca. W trakcie pieczenia bez przykrycia polewaj mięso co kilka minut powstałym w naczyniu sosem.

5

Danie jest gotowe, kiedy indyk pięknie się przypiecze z wierzchu, a w środku będzie miękki i soczysty, niemal rozpadający się. 

Porada Szefa

Jak szybko zamarynować mięso?

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych