Pieczony udziec z indyka
4 porcje
15 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 3)
Udziec z indyka może być popisowym daniem niejednej gospodyni albo gospodarza domu. Czas pieczenia mięsa z indyka jest dość długi, ale samo przygotowanie jest kwestią kilku minut. Mięso indyka warto wcześniej zamarynować, żeby było jeszcze bogatsze w smaku.
Składniki
1,5 kg udźca z indyka
Sól i pieprz
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
6 łyżek miodu
5 łyżek ketchupu
2 łyżki oleju
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
693.8 kcal
Tłuszcz
29 g
Węglowodany
38.4 g
Błonnik
69.7 g
Białko
0 g
Sól
3 g
Pieczony udziec z indyka
Pieczony udziec z indyka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Umyte i osuszone mięso oczyść i oprósz solą oraz pieprzem. Można również w kilku miejscach przekłuć mięso, by podczas pieczenia było bardziej soczyste i marynata lepiej się wchłonęła.
Przygotuj marynatę: ketchup połącz z miodem, dodaj olej, a także oba rodzaje papryki.
Porada
Podawaj z ryżem albo ziemniakami oraz ulubioną surówką lub sałatą.
Mięso wymieszaj z marynatą i wstaw na 5 godzin do lodówki.
Tak przygotowane mięso, piecz w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem przez około 90 minut, w temperaturze 180 stopni. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze około 15 minut.
Komentarze