Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pieczony udziec z indyka

Opis wykonania

Udziec z indyka może być popisowym daniem niejednej gospodyni albo gospodarza domu. Czas pieczenia mięsa z indyka jest dość długi, ale samo przygotowanie jest kwestią kilku minut. Mięso indyka warto wcześniej zamarynować, żeby było jeszcze bogatsze w smaku.

  1. Umyte i osuszone mięso oczyść i oprósz solą oraz pieprzem. Można również w kilku miejscach przekłuć mięso, by podczas pieczenia było bardziej soczyste i marynata lepiej się wchłonęła.

  2. Przygotuj marynatę: ketchup połącz z miodem, dodaj olej, a także oba rodzaje  papryki.

  3. Mięso wymieszaj z marynatą i wstaw na 5 godzin do lodówki.

  4. Tak przygotowane mięso, piecz w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem przez około 90 minut, w temperaturze 180 stopni. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze około 15 minut.

Bosch do kuchni