Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Liczba ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Udziec z indyka może być popisowym daniem niejednej gospodyni albo gospodarza domu. Czas pieczenia mięsa z indyka jest dość długi, ale samo przygotowanie jest kwestią kilku minut. Mięso indyka warto wcześniej zamarynować, żeby było jeszcze bogatsze w smaku.

Składniki

1,5 kg udźca z indyka
Sól i pieprz
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
6 łyżek miodu
5 łyżek ketchupu
2 łyżki oleju

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
693.8 kcal
Tłuszcz
29 g
Węglowodany
38.4 g
Błonnik
69.7 g
Białko
0 g
Sól
3 g

Opis wykonania

Umyte i osuszone mięso oczyść i oprósz solą oraz pieprzem. Można również w kilku miejscach przekłuć mięso, by podczas pieczenia było bardziej soczyste i marynata lepiej się wchłonęła.

Przygotuj marynatę: ketchup połącz z miodem, dodaj olej, a także oba rodzaje  papryki.

Porada

Upieczenie kruchego i soczystego mięsa może być problematyczne. Jest na to sposób! Skorzystaj z termosondy PerfectRoast w piekarnikach marki Bosch.



Bosh Logo
Bosh

Mięso wymieszaj z marynatą i wstaw na 5 godzin do lodówki.

Tak przygotowane mięso, piecz w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem przez około 90 minut, w temperaturze 180 stopni. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze około 15 minut.

Porada Szefa

Jak szybko zamarynować mięso?

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Bardzo smaczne mięsko.
Patrycja Lewandowska
soczyste i smaczne