Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Pizza z cukinią

Pizza z cukinią

Pizza z warzywami to nie jest klasyka z włoskiej pizzerii, ale dzięki kilku trikom smakiem ulubionej przekąski mogą się cieszyć także ci, którzy wyeliminowali z diety mięso lub białą...

Czytaj więcej
Pizza z cukinią
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Pizza z warzywami to nie jest klasyka z włoskiej pizzerii, ale dzięki kilku trikom smakiem ulubionej przekąski mogą się cieszyć także ci, którzy wyeliminowali z diety mięso lub białą mąkę. Zdrowe zamienniki pozwalają przygotować chrupiącą pizzę bez użycia mąki albo zaproponować urozmaicenie dla klasycznych smaków. Zdrowa pizza z cukinią to alternatywa dla tych, którzy dbają o linię, ale trudno im pizzę wyrzucić z menu. Wege pizza z cukinią, sosem czosnkowym, pokruszoną fetą lub serem bryndza to propozycja nie tylko dla tych, którzy stronią od mięsa. Delikatny smak cukinii i białego sosu to także ciekawa odmiana dla amatorów pizza z sosem pomidorowym.

Fit pizza z cukinią przygotowana ze startej cukinii, parmezanu i jajek jako składników ciasta doskonale smakuje z dodatkiem sosu pomidorowego i mozzarelli jako fit odpowiednik margerity. Pizzą na tym nietypowym spodzie z szynką parmeńską, mozzarellą i rukolą zaskoczysz znajomych na letnim party w ogrodzie albo karnawałowym przyjęciu – dostępna cały rok cukinia pozwala na przygotowanie dietetycznej wersji pizzy kiedy tylko zapragniesz.

Zaletą pizzy na spodzie z cukinii jest także oszczędność czasu – ciasto nie musi wyrastać. Wystarczy zetrzeć cukinię (koniecznie trzeba odcisnąć z niej wodę) i zmieszać składniki – jeśli do przygotowania spodu nie dodasz mąki, pizza będzie bezglutenowa. Spód nie wymaga też długiego pieczenia – przygotowanie pizzy od podstaw i czas pieczenia to łącznie 30 minut. Niespodziewani goście? Pizza na spodzie z cukinii z dodatkami, które znajdziesz w lodówce to zdrowe i oszczędne rozwiązanie.