Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Puszysta pizza z cukinią, cebulą w ziołach i wędzonymi szprotami. Włoska kuchnia ma wiele twarzy i jest wprost idealna do kulinarnych ekperymentów.

Składniki

420 g Mąka uniwersalna
125 g Woda
125 g Mleko
8 g sól
7 g drożdże suche
2 g słód jęczmienny
12 g cukier
20 g olej rzepakowy
1 szt. cebula
1 szt. cukinia
30 szt. szproty wędzone
pieprz cytrynowy, pieprz czarny, sól
olej słonecznikowy

Opis wykonania

Zamarynuj pokrojoną cukinię i cebulkę w oleju z pieprzem cytrynowym, czarnym i soli. Przygotuj ciasto - odmierz w garnku wodę i mleko, dodaj sól, drożdże, słód, cukier i podgrzej do około 40st. C. Dodaj do odmierzonej mąki i mieszaj aby składniki się wstępnie połączyły. Dodaj olej i wyrób, aż ciasto będzie gładkie. Pozostaw na około 30 min. Przebij i odstaw na kolejne 30 minut. Wyłóż ciasto na stolnicę i rozwałkuj w duże koło. Wysmaruj okrągłą blaszkę do pizzy (~30cm) olejem i przełóż do niej ciasto, nakłuj je widelcem w kilku miejscach. Pozostaw na około 30 min. Nagrzej piekarnik do 200 st.C następnie zacznij nakładać dodatki: zamarynowaną w pieprzu cukinię i cebulkę oraz szproty. Piecz około 30 minut. Podawaj gorące, dla wzmocnienia aromatu szproty możesz skropić sosem rybnym.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych