Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Puszysta pizza z cukinią, cebulą w ziołach i wędzonymi szprotami. Włoska kuchnia ma wiele twarzy i jest wprost idealna do kulinarnych ekperymentów.

Składniki

420 g Mąka uniwersalna
125 g Woda
125 g Mleko
8 g sól
7 g drożdże suche
2 g słód jęczmienny
12 g cukier
20 g olej rzepakowy
1 szt. cebula
1 szt. cukinia
30 szt. szproty wędzone
pieprz cytrynowy, pieprz czarny, sól
olej słonecznikowy

Opis wykonania

Zamarynuj pokrojoną cukinię i cebulkę w oleju z pieprzem cytrynowym, czarnym i soli. Przygotuj ciasto - odmierz w garnku wodę i mleko, dodaj sól, drożdże, słód, cukier i podgrzej do około 40st. C. Dodaj do odmierzonej mąki i mieszaj aby składniki się wstępnie połączyły. Dodaj olej i wyrób, aż ciasto będzie gładkie. Pozostaw na około 30 min. Przebij i odstaw na kolejne 30 minut. Wyłóż ciasto na stolnicę i rozwałkuj w duże koło. Wysmaruj okrągłą blaszkę do pizzy (~30cm) olejem i przełóż do niej ciasto, nakłuj je widelcem w kilku miejscach. Pozostaw na około 30 min. Nagrzej piekarnik do 200 st.C następnie zacznij nakładać dodatki: zamarynowaną w pieprzu cukinię i cebulkę oraz szproty. Piecz około 30 minut. Podawaj gorące, dla wzmocnienia aromatu szproty możesz skropić sosem rybnym.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych