Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pizza z cukinią i szprotami

Opis wykonania

Puszysta pizza z cukinią, cebulą w ziołach i wędzonymi szprotami

Zamarynuj pokrojoną cukinię i cebulkę w oleju z pieprzem cytrynowym, czarnym i soli. Przygotuj ciasto - odmierz w garnku wodę i mleko, dodaj sól, drożdże, słód, cukier i podgrzej do około 40st. C. Dodaj do odmierzonej mąki i mieszaj aby składniki się wstępnie połączyły. Dodaj olej i wyrób, aż ciasto będzie gładkie. Pozostaw na około 30 min. Przebij i odstaw na kolejne 30 minut. Wyłóż ciasto na stolnicę i rozwałkuj w duże koło. Wysmaruj okrągłą blaszkę do pizzy (~30cm) olejem i przełóż do niej ciasto, nakłuj je widelcem w kilku miejscach. Pozostaw na około 30 min. Nagrzej piekarnik do 200 st.C następnie zacznij nakładać dodatki: zamarynowaną w pieprzu cukinię i cebulkę oraz szproty. Piecz około 30 minut.

Podawaj gorące, dla wzmocnienia aromatu szproty możesz skropić sosem rybnym.