Ryba po grecku
Przepis na rybę po grecku stanowi najprawdopodobniej zmodyfikowaną wersję greckiej potrawy przygotowywanej z ryby pieczonej na blasze, a następnie pokrytej sosem pomidorowym z warzywami – psari plaki. Ryba po...
Czytaj więcej
Przepis na rybę po grecku stanowi najprawdopodobniej zmodyfikowaną wersję greckiej potrawy przygotowywanej z ryby pieczonej na blasze, a następnie pokrytej sosem pomidorowym z warzywami – psari plaki.
Ryba po grecku – co to za potrawa?
Ryba po grecku to smażona ryba z warzywami w sosie pomidorowym, najczęściej bywa serwowana na zimno. Klasyczna ryba po grecku to kawałki usmażonej białej ryby w sosie przygotowanym z pokrojonych w cienkie słupki warzyw: marchwi, pietruszki, selera i cebuli duszonych w sosie pomidorowym z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego, opcjonalnie z odrobiną cynamonu.
Przygotowanie tradycyjnej ryby po grecku nie jest trudne ani czasochłonne, wystarczy pół godziny, by cieszyć się smakiem tego dania. Sprawdź, jak zrobić rybę po grecku – to naprawdę prote!
Przepis na rybę po grecku
Najlepsza do jej przygotowania będzie biała ryba morska – dorsz, mintaj, miruna, morszczuk. Obtoczoną w jajku i mące rybę należy usmażyć, a następnie krótko dusić w sosie warzywno-pomidorowym. Sos do ryby po grecku przygotowuje się z pokrojonych w słupki lub startych na tarce o dużych oczkach warzywach, które najpierw podsmażamy, a w kolejnym kroku dusimy w sosie przygotowanym z koncentratu pomidorowego, doprawionego słodką musztardą i cukrem. Sos powinien mieć lekko słodkawy smak, uzyskany dzięki selerowi oraz odrobinie cukru i cynamonu.
Rybę po grecku na wigilię najlepiej przygotować dzień wcześniej, wówczas smaki idealnie się ze sobą połączą. Przepis sprawdzi się nie tylko na wigilijnym stole.