Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Ryba po grecku

Ryba po grecku

Przepis na rybę po grecku stanowi najprawdopodobniej zmodyfikowaną wersję greckiej potrawy przygotowywanej z ryby pieczonej na blasze, a następnie pokrytej sosem pomidorowym z warzywami – psari plaki. Ryba po...

Czytaj więcej
Ryba po grecku
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Przepis na rybę po grecku stanowi najprawdopodobniej zmodyfikowaną wersję greckiej potrawy przygotowywanej z ryby pieczonej na blasze, a następnie pokrytej sosem pomidorowym z warzywami – psari plaki.

Ryba po grecku – co to za potrawa?

Ryba po grecku to smażona ryba z warzywami w sosie pomidorowym, najczęściej bywa serwowana na zimno. Klasyczna ryba po grecku to kawałki usmażonej białej ryby w sosie przygotowanym z pokrojonych w cienkie słupki warzyw: marchwi, pietruszki, selera i cebuli duszonych w sosie pomidorowym z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego, opcjonalnie z odrobiną cynamonu.

Przygotowanie tradycyjnej ryby po grecku nie jest trudne ani czasochłonne, wystarczy pół godziny, by cieszyć się smakiem tego dania. Sprawdź, jak zrobić rybę po greckuto naprawdę prote!

Przepis na rybę po grecku

Najlepsza do jej przygotowania będzie biała ryba morska – dorsz, mintaj, miruna, morszczuk. Obtoczoną w jajku i mące rybę należy usmażyć, a następnie krótko dusić w sosie warzywno-pomidorowym. Sos do ryby po grecku przygotowuje się z pokrojonych w słupki lub startych na tarce o dużych oczkach warzywach, które najpierw podsmażamy, a w kolejnym kroku dusimy w sosie przygotowanym z koncentratu pomidorowego, doprawionego słodką musztardą i cukrem. Sos powinien mieć lekko słodkawy smak, uzyskany dzięki selerowi oraz odrobinie cukru i cynamonu.

Rybę po grecku na wigilię najlepiej przygotować dzień wcześniej, wówczas smaki idealnie się ze sobą połączą. Przepis sprawdzi się nie tylko na wigilijnym stole.