Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Świąteczne przepisy: fit ryba po grecku

Opis wykonania

Lekka, warzywna wersja dania z obniżoną zawartością tłuszczu.

Znamy rybę po grecku smażoną w panierce. Kaloryczność kawałka tak przygotowanego fileta jest nawet o kilkadziesiąt kcal wyższa niż filet pozbawiony bułki tartej oraz tłuszczu.  W tej wersji dania oleju używamy tylko do przygotowania warzyw. Bez dodatku tłuszczu nie udałoby się wykorzystać zawartych w nich witamin (witaminy A, D, E, K rozpuszczają się w środowisku tłuszczowym).

Opis przygotowania:

  1. Filety umyj, osusz i posyp przyprawami.
  2. Warzywa obierz ze skóry i zetrzyj na tarce, a cebulę drobno posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć przygotowane warzywa i chwilę podsmażaj.
  4. Na warzywach rozłóż filety, patelnię przykryj pokrywką i całość gotuj około 10-15 minut.
  5. Rybę z warzywami możesz podawać np. z ziemniakami lub zjeść jako lekką kolację czy wytrawną przekąskę.

TIP DIETETYCZNY

  • Do najmniej tłustych ryb należą (w kolejności malejącej): morszczuk, sola, okoń, dorsz, mintaj. Należy jednak mieć na uwadze, że mięso chudych ryb zawiera nieznaczne ilości prozdrowotnych kwasów omega-3. By zwiększyć udział tych tłuszczów w posiłku, warto dodać olej tłoczony na zimno pod koniec przygotowywania potrawy i nie wykorzystywać go do podsmażania warzyw. Zamiast niego na patelnię wlej odrobinę wody i na nią wrzuć pokrojone warzywa.

TIP TECHNICZNY

  • Dzięki wielozadaniowemu zestawowi siekającemu 5-w-1 OptiMUM bez wysiłku pokroisz warzywa. Uniwersalny rozdrabniacz szybko i dokładnie je posieka, a Ty z łatwością przygotujesz idealne danie.