Świąteczne przepisy: fit ryba po grecku
4 porcje
45 min
Łatwe
Lekka, warzywna wersja dania z obniżoną zawartością tłuszczu.
Składniki
4 filety z chudej ryby (np. dorsza, morszczuka, mintaja lub tołpygi)
3 marchewki
1,5 korzenia pietruszki
1 seler korzeniowy
1 cebula
3 łyżki oleju np. rzepakowego
Szczypta soli, pieprzu ziołowego, curry, słodkiej i ostrej papryki
Świąteczne przepisy: fit ryba po grecku
Świąteczne przepisy: fit ryba po grecku
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Znamy rybę po grecku smażoną w panierce. Kaloryczność kawałka tak przygotowanego fileta jest nawet o kilkadziesiąt kcal wyższa niż filet pozbawiony bułki tartej oraz tłuszczu. W tej wersji dania oleju używamy tylko do przygotowania warzyw. Bez dodatku tłuszczu nie udałoby się wykorzystać zawartych w nich witamin (witaminy A, D, E, K rozpuszczają się w środowisku tłuszczowym).
Opis przygotowania:
- Filety umyj, osusz i posyp przyprawami.
- Warzywa obierz ze skóry i zetrzyj na tarce, a cebulę drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć przygotowane warzywa i chwilę podsmażaj.
- Na warzywach rozłóż filety, patelnię przykryj pokrywką i całość gotuj około 10-15 minut.
- Rybę z warzywami możesz podawać np. z ziemniakami lub zjeść jako lekką kolację czy wytrawną przekąskę.
TIP DIETETYCZNY
- Do najmniej tłustych ryb należą (w kolejności malejącej): morszczuk, sola, okoń, dorsz, mintaj. Należy jednak mieć na uwadze, że mięso chudych ryb zawiera nieznaczne ilości prozdrowotnych kwasów omega-3. By zwiększyć udział tych tłuszczów w posiłku, warto dodać olej tłoczony na zimno pod koniec przygotowywania potrawy i nie wykorzystywać go do podsmażania warzyw. Zamiast niego na patelnię wlej odrobinę wody i na nią wrzuć pokrojone warzywa.
TIP TECHNICZNY
- Dzięki wielozadaniowemu zestawowi siekającemu 5-w-1 OptiMUM bez wysiłku pokroisz warzywa. Uniwersalny rozdrabniacz szybko i dokładnie je posieka, a Ty z łatwością przygotujesz idealne danie.
Komentarze