Ryba po grecku na Wigilię
8 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 6)
Składniki
Składniki
Ryba po grecku na Wigilię
Ryba po grecku na Wigilię
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ryba po grecku to klasyczne, smaczne danie, które często gości na polskich stołach wigilijnych. Mimo że nazwa wskazuje na greckie pochodzenie, jest to typowo polska potrawa. Dzięki swojej warzywnej otoczce i soczystym filetom rybnym, ryba po grecku jest idealna na zimowe święta.
Ryba po grecku – jaką rybę wybrać? Najczęściej używa się do tego celu ryb o delikatnym mięsie, które dobrze komponują się z warzywnym sosem, jak mintaj, tilapia czy miruna. Filety rybne umyj, osusz, a następnie oprósz solą i pieprzem. Każdy kawałek obtocz najpierw w mące, potem w roztrzepanych jajkach i na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i smaż rybę na złoty kolor z obu stron. Usmażone filety odłóż na bok.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
Na tej samej patelni, po usmażeniu ryb, dodaj więcej oleju i zeszklij pokrojone w plastry cebule. Gdy cebula zmięknie, dodaj starte na tarce o dużych oczkach marchewki. Smaż wszystko razem, mieszając, aż marchewka lekko zmięknie - dzięki temu ryba po grecku będzie pyszna.
Do warzyw dodaj liście laurowe, ziele angielskie, cukier oraz koncentrat pomidorowy. Całość zalej szklanką przegotowanej wody, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
Do sosu warzywnego delikatnie włóż usmażone filety rybne, aby nasiąknęły sosem. Duszenie na niewielkim ogniu pozwoli rybie przesiąknąć aromatami z warzyw i przypraw. Gotuj wszystko razem przez kolejne 10 minut, smaki się połączą i osiągniesz najlepszą rybę po grecku. Dopraw do smaku solą, pieprzem cytrynowym i posiekaną natką pietruszki.
Dekoracja ryby po grecku jest szeroka: można użyć świeżych ziół, kaparów, pomidorków koktajlowych, oliwek, a nawet świeżych jadalnych kwiatów
Jak podawać rybę po grecku: na ciepło czy na zimno? Ciepła ryba wraz z gorącym, aromatycznym sosem pomidorowo-warzywnym doskonale smakuje podana z pieczonymi ziemniakami, ryżem lub świeżym chlebem. Ryba po grecku podana na zimno jest doskonałym wyborem jako przekąska lub jako część bufetu na różnego rodzaju przyjęciach czy spotkaniach rodzinnych
Podanie
Rybę po grecku najlepiej podawać na ciepło, idealnie komponuje się z białym ryżem lub świeżym pieczywem.
Komentarze