Sałata rzymska
Sałata rzymska – właściwości
Ten rodzaj sałaty zwraca uwagę swoim wyglądem. Wyróżniają ją podłużne i długie liście. Są one soczyste i przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Zewnętrzne liście mają lekko orzechowy i cierpki posmak. Młode liście w środku są słodsze. Podobnie jak inne sałaty, jest niskokaloryczna. 100 g liści sałaty rzymskiej (około 3 duże liście) dostarcza zaledwie 16 kcal. Sałata rzymska sprzedawana jest również w wersji mini. Wszystkie liście takiej sałaty są przyjemnie słodkie.
Pomysły na sałatki
Sałata rzymska jest podstawowym składnikiem sałatki cezar. Pozostałe składniki sałatki to grzanki oraz tarty parmezan. Całość polana jest sosem na bazie oliwy, czosnku, pieprzu, octu, soku z cytryny z dodatkiem sosu Worcestershire. Liście sałaty rzymskiej dobrze komponują się również z grillowanym kurczakiem, łososiem, anchois, serami pleśniowymi, kukurydzą konserwową oraz pomidorkami koktajlowymi. To co dodatkowo wyróżnia sałatę rzymską, to możliwość jej podsmażania i grillowania. Podana na ciepło smakuje wyśmienicie – zwłaszcza w połączeniu z masłem, ząbkami czosnku i świeżo mielonym pieprzem.