Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Sałata rzymska

Sałata rzymska

Sałata rzymska – właściwości Ten rodzaj sałaty zwraca uwagę swoim wyglądem. Wyróżniają ją podłużne i długie liście. Są one soczyste i przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Zewnętrzne liście mają lekko...

Czytaj więcej
Sałata rzymska
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Sałata rzymska – właściwości

Ten rodzaj sałaty zwraca uwagę swoim wyglądem. Wyróżniają ją podłużne i długie liście. Są one soczyste i przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Zewnętrzne liście mają lekko orzechowy i cierpki posmak. Młode liście w środku są słodsze. Podobnie jak inne sałaty, jest niskokaloryczna. 100 g liści sałaty rzymskiej (około 3 duże liście) dostarcza zaledwie 16 kcal. Sałata rzymska sprzedawana jest również w wersji mini. Wszystkie liście takiej sałaty są przyjemnie słodkie.

Pomysły na sałatki

Sałata rzymska jest podstawowym składnikiem sałatki cezar.  Pozostałe składniki sałatki to grzanki oraz tarty parmezan. Całość polana jest sosem na bazie oliwy, czosnku, pieprzu, octu, soku z cytryny z dodatkiem sosu Worcestershire. Liście sałaty rzymskiej dobrze komponują się również z grillowanym kurczakiem, łososiem, anchois, serami pleśniowymi, kukurydzą konserwową oraz pomidorkami koktajlowymi. To co dodatkowo wyróżnia sałatę rzymską, to możliwość jej podsmażania i grillowania. Podana na ciepło smakuje wyśmienicie – zwłaszcza w połączeniu z masłem, ząbkami czosnku i świeżo mielonym pieprzem.