Wiosenna sałata z sakiewkami z jajek i podsuszonymi pomidorkami
4 porcje
Średnie
Składniki
Wiosenna sałata z sakiewkami z jajek i podsuszonymi pomidorkami
Wiosenna sałata z sakiewkami z jajek i podsuszonymi pomidorkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pomidorki myjemy, kroimy na połowę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy cukrem pudrem, rozkruszonym lubczykiem i czosnkiem. Podsuszamy w piekarniku w temp. 130°C ok. 40 min (czas uzależniony jest od ich wielkości). Trzeba od czasu do czasu otworzyć piekarnik i dać ujście parze. Pomidorki studzimy.
Folię do żywności dzielimy na kwadraty (ok. 15 cm na15 cm) smarujemy olejem i wkładamy suchą stroną do małej filiżanki. Wbijamy jajko i posypujemy je świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Następnie zwijamy folię tak, aby powstała tzw. sakiewka. Folię można związać gumką recepturką bądź nitką. Jajka wkładamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 5 min na miękko, 8 min na twardo. Rozwiązujemy, odklejamy folię od jajek.
Na dużym talerzu układamy mix sałat, dodajemy podsuszone pomidorki, sakiewki z jajek, rzodkiewkę drobno ponacinaną lub w plasterkach, kapary i świeży koperek. Do sałatki przygotowujemy sos na bazie jogurtu gęstego. Jogurt mieszamy z dużą ilością pieprzu cytrynowego, szczyptą soli i posiekanego drobno koperku. Sałatę podajemy z sosem jogurtowym.
Komentarze