Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Wiosenna sałata z sakiewkami z jajek i podsuszonymi pomidorkami

Wiosenna sałata z sakiewkami z jajek i podsuszonymi pomidorkami
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Sałatka kolorami się mieni, odcieniami pięknej zieleni, na której białe jajka górują, a czerwone warzywa z nimi kontrastują. (3 porcje)

Składniki

150 g mix sałat (rukola, sałata rzymska, cykoria,endywia)
200 g jogurtu naturalnego
sól smaku
1 łyżeczka pieprz cytrynowy
pęczek świeżego koperku
3 szt. jajka
kilka rzodkiewek
3 szt. duże kapary z ogonkiem
10 szt. pomidorków cherry
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka suszonego lubczyku
czosnek suszony świeżo mielony do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
olej rzepakowy do wysmarowania foli spożywczej

Opis wykonania

Pomidorki myjemy, kroimy na połowę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy cukrem pudrem, rozkruszonym lubczykiem i czosnkiem. Podsuszamy w piekarniku w temp. 130°C ok. 40 min (czas uzależniony jest od ich wielkości). Trzeba od czasu do czasu otworzyć piekarnik i dać ujście parze. Pomidorki studzimy.

Folię do żywności dzielimy na kwadraty (ok. 15 cm na15 cm) smarujemy olejem i wkładamy suchą stroną do małej filiżanki. Wbijamy jajko i posypujemy je świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Następnie zwijamy folię tak, aby powstała tzw. sakiewka. Folię można związać gumką recepturką bądź nitką. Jajka wkładamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 5 min na miękko, 8 min na twardo. Rozwiązujemy, odklejamy folię od jajek.

Na dużym talerzu układamy mix sałat, dodajemy podsuszone pomidorki, sakiewki z jajek, rzodkiewkę drobno ponacinaną lub w plasterkach, kapary i świeży koperek. Do sałatki przygotowujemy sos na bazie jogurtu gęstego. Jogurt mieszamy z dużą ilością pieprzu cytrynowego, szczyptą soli i posiekanego drobno koperku. Sałatę podajemy z sosem jogurtowym.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych