Tortilla ze zdrowym nadzieniem
1 porcje
10 min
Łatwe
1 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Tortilla ze zdrowym nadzieniem
Tortilla ze zdrowym nadzieniem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mam taką teorię, że na świecie nie ma niejadków, są tylko dzieci o specyficznych gustach kulinarnych. I naszym zadaniem jako rodziców jest odkrycie sposobu na to jak sprawdzić, by pociechy bardzo chętnie zajadały się zdrowymi rzeczami.
Często cudownie wręcz działa atrakcyjna forma podania jedzenia, lub sprytne skomponowanie składników. Nie znam dziecka, które nie lubiłoby tortilli. Wystarczy, że nadziejesz ją smacznie i zdrowo, a stanie się ulubionym śniadaniem lub lunchem twojego dziecka. W tortilli z łatwością przemycisz składniki sałatki, której normalnie dziecko by nie tknęło, nie wspominając już o frajdzie, jaką będzie miało jedząc taki fajowski obiad w szkole.
W przepisie znajdziesz trzy zupełnie różne propozycje na przygotowanie takiej tortilli. Zaczynając od lekko szokującej deserowej wersji nadzianej bananem, masłem orzechowym i orzechami, a kończąc na wersji super-fit dla zafascynowanych dbaniem o linię nastolatek. W każdym przypadku dość łatwo przemycisz wartościowe i zdrowe produkty.
Opis wykonania
- Wykonanie tortilli jest banalnie proste. Wystarczy placek ułożyć na płaskiej powierzchni, a wszystkie dodatki ułożyć w pobliżu jednego końca.
- Następnie zawijać podobnie jak to robimy z gołąbkami czy krokietami, czyli najpierw mniej więcej połowę placka zwinąć w rulon na całej długości, następnie zawinąć boki tak by „zamknęły” się otwory w rolce na obu końcach, i dalej zawinąć tortillę do końca, tak by uzyskać szczelnie zamkniętą rolkę z pysznym nadzieniem (szczegóły zobacz na zdjęciach). Dzięki temu zabiegowi tortilla będzie łatwa do zapakowania i transportu do szkoły, a także nie sprawi dzieciom problemów w trakcie spożywania.
- W wersji z bananem nasmaruj przynajmniej połowę tortilli masłem orzechowym, połóż banana wzdłuż jednego końca placka, posyp całość siekanymi migdałami i polej miodem. Całość zawiń w szczelnie zamknięty rulon.
- W drugiej wersji przygotuj najpierw indyka. Polędwiczkę pokrój w długie i cienkie plastry, które następnie podsmaż krótko na bardzo gorącej patelni z odrobiną tłuszczu. Kiedy kawałki mięsa ładnie się zetną dodaj na patelnię odrobinę przyprawy curry, 1 łyżkę sosu sojowego i 1 łyżkę ketchupu. Wymieszaj całość dokładnie i smaż na dużym ogniu przez mniej więcej 1 minutę, by indyk ładnie się skarmelizował. Tak przygotowane mięso przez długi czas będzie miękkie i soczyste w środku, a zarazem bardzo smaczne i wyraziste ze względu na skarmelizowaną skórkę. Tortillę posmaruj ketchupem, wyłóż liściem chrupiącej sałaty rzymskiej, a następnie nałóż na nią pokrojone w długie paseczki awokado, usmażonego indyka i odrobinę startego sera cheddar. Całość zawiń dość ciasno w rulon.
- Trzecia proponowana wersja to tortilla w lekkim wydaniu z nadzieniem w formie sałatki. Aby nadać jej więcej treści i dzięki temu stworzyć pełniejszy posiłek, warto dodać np. ugotowany na miękko biały ryż basmanti. Na placku ułóż świeży szpinak, ryż, a także pokrojone w cienkie i podłużne kawałki warzywa takie jak ogórek, rzodkiew, czy małe pomidorki. Całość skrop ulubionym sosem sałatkowym. Moja córka uwielbia sosy orientalne, dlatego używam w takim wypadku sosu na bazie sosu sojowego i przyprawy mirin. Jednak tobie polecam użycie tego co lubi i akceptuje twoje dziecko. Chodzi głównie o to, aby nadać nadzieniu odpowiedniej soczystości.
- Zwiniętą w rulon tortillę warto najpierw zawinąć w mały kawałek folii aluminiowej, która posłuży za „uchwyt” ułatwiający spożywanie takiego szkolnego posiłku, a dopiero potem całą owiń papierem śniadaniowym lub włóż do pojemnika.
TIP
Zachęcam do eksperymentów i zabawy z tą formą posiłków, które nasze dzieci zabierają do szkoły. Nic lepiej nie smakuje niż jedzenie przygotowane samodzielnie, dlatego warto (tak tak, nawet rano kiedy na nic nie mamy czasu i zawsze jesteśmy spóźnieni) poświęcić trzy minuty i pozwolić dziecku skomponować własną wersję nadzienia.
Komentarze