Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Ser owczy

Ser owczy

Ser z mleka owczego doceniany jest ze względu na swoje walory odżywcze i smakowe. Najpopularniejszymserem owczym jest ser feta. Jego nazwaoznacza plaster, nawiązując do charakterystycznych kostek- kształtu, jaki nadaje...

Czytaj więcej
Ser owczy
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Ser z mleka owczego doceniany jest ze względu na swoje walory odżywcze i smakowe. Najpopularniejszym serem owczym jest ser feta. Jego nazwa oznacza plaster, nawiązując do charakterystycznych kostek - kształtu, jaki nadaje się serowi. Dziś nazwa feta jest zastrzeżona dla sera przygotowywanego z mleka owczego.

Najpopularniejsze sery owcze

Najpopularniejsze polskie sery owcze to oscypek – wyrabiany na Podhalu wędzony ser owczy (także z mleka krowiego lub mieszany), bryndza – miękki, słony ser podpuszczkowy o charakterystycznej grudkowej konsystencji.

Sery z mleka owczego znane ze światowych kuchni to, m.in. włoski Pecorino Romano – twardy, bardzo słony ser, zazwyczaj wykorzystywany w formie startego sera jako dodatek do dań; Manchego – najpopularniejszy hiszpański ser, pochodzący z okolic La Manchy. Twardy, dojrzewający ser o charakterystycznych niewielkich dziurkach; Roquefort – to owczy ser pleśniowy z Francji; charakterystyczna niebieska pleśń, lekko słony i pikantny smak wyróżniają go spośród innych serów.

Charakterystyczny pikantny lub słony smak sera owczego sprawia, że jest popularnym dodatkiem w kuchni, nadając potrawom specyficznego smaku i aromatu, ceniony także jako składnik sałatek z dodatkiem owoców.