Faszerowana oberżyna
4 porcje
Średnie
Składniki
Faszerowana oberżyna
Faszerowana oberżyna
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Oberżyny umyć. Obrać zielone elementy wokół ogonka, ogonka nie odkrawać. Co ok. 1,5 cm zdjąć skórkę wzdłuż oberżyny, aż cała będzie w paski. Wykonać długie, głębokie nacięcie wzdłuż jednego z pasków, które posłuży za kieszonkę. Owoce osuszyć. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy. Oberżyny obsmażać przez 5 minut na mocnym ogniu na jasno brązowy kolor i wyjąć z patelni. Rozgrzać komorę gotowania. 4 pomidory naciąć i włożyć w perforowanym pojemniku do komory. Pod spód wsunąć pojemnik nieperforowany. Gotować na parze.
Pomidory obrać i pokroić w kostkę. Pozostałego pomidora pokroić na cztery plastry. Na patelni silnie rozgrzać 2 łyżki oliwy. Obsmażyćmięso. Zeszklić cebulę, dodać pokruszonego pomidory oraz koncentrat I dusić na małym ogniu przez 1 minutę. Dodać ser, posolić i popieprzyć. Dodać pietruszkę. bez ogonków, drobno siekanej. W nieperforowanym pojemniku ułożyć oberżyny nacięciem do góry. Napełnić kieszonki mięsem, resztę wyłożyć na oberżyny. Pepperoni przekroić wzdłuż i wyjąc pestki. Na każdej oberżynie położyć połówkę pepperoni i plaster pomidora. Podlać czerwonym winem i piec według przepisu.
Komentarze