Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Oberżyna faszerowana takimi produktami jak: wołowina ser owczy, czerwone pepperoni. Idealne na obiad!

Składniki

1 kg oberżyny
5 łyżka oliwy
500 g średnich pomidorów
300 g wołowego mięsa mielonego
200 g cebuli drobno siekanej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
100 g sera owczego, pokruszonego
sól, czarny pieprz
pęczek natki pietruszki, bez ogonków, drobno siekanej
czerwone ostre pepperoni
100 ml czerwonego wina lub bulionu drobiowego

Opis wykonania

Oberżyny umyć. Obrać zielone elementy wokół ogonka, ogonka nie odkrawać. Co ok. 1,5 cm zdjąć skórkę wzdłuż oberżyny, aż cała będzie w paski. Wykonać długie, głębokie nacięcie wzdłuż jednego z pasków, które posłuży za kieszonkę. Owoce osuszyć. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy. Oberżyny obsmażać przez 5 minut na mocnym ogniu na jasno brązowy kolor i wyjąć z patelni. Rozgrzać komorę gotowania. 4 pomidory naciąć i włożyć w perforowanym pojemniku do komory. Pod spód wsunąć pojemnik nieperforowany. Gotować na parze.

Pomidory obrać i pokroić w kostkę. Pozostałego pomidora pokroić na cztery plastry. Na patelni silnie rozgrzać 2 łyżki oliwy. Obsmażyćmięso. Zeszklić cebulę, dodać pokruszonego pomidory oraz koncentrat I dusić na małym ogniu przez 1 minutę. Dodać ser, posolić i popieprzyć. Dodać pietruszkę. bez ogonków, drobno siekanej. W nieperforowanym pojemniku ułożyć oberżyny nacięciem do góry. Napełnić kieszonki mięsem, resztę wyłożyć na oberżyny. Pepperoni przekroić wzdłuż i wyjąc pestki. Na każdej oberżynie położyć połówkę pepperoni i plaster pomidora. Podlać czerwonym winem i piec według przepisu.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych