Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

3 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Tarta z pomidorami, pieczarkami, creme fraiche i serem owczym. Ciekawe ciasta nie zawsze są słodkie!

Składniki

150 g mąki
75 g masła lub margaryny
małe jajo
sól
tłuszcz do posmarowania formy
Na przełożenie formy:
mięsiste pomidory
100 g pieczarek
250 g creme fraiche
jaja
1 łyżka koncentratu pomidorowego
świeżo mielony pieprz
100 g sera owczego w ziołach

Opis wykonania

Na ciasto wymieszać mikserem z hakami mąkę, masło, jajo i małą szczypkę soli. Następnie ciasta ugniatać ręcznie i uformować kulę. Odstawić na 30 minut. Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką i wyłożyć do natłuszczonej formy 25 x 25 cm. Odstawić do lodówki do czasu nałożenia nadzienia.

Rozgrzać komorę gotowania. Na nadzienie pomidory naciąć na krzyż. Włożyć do komory gotowania w perforowanym pojemniku do gotowania. Pod spod wsunąć pojemnik nieperforowany. Gotować na parze według przepisu. Zdjąć skórkę. Pomidory pokroić na ósemki i wyjąć pestki. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Dobrze wymieszać creme fraićhe, jajo i przecier pomidorowy, doprawić solą i pieprzem. Polewę rozsmarować równomiernie na cieście, obłożyć ćwiartkami pomidorów, pieczarkami i odsączonymi kostkami sera. Tartę piec według przepisu.

 

Sposób nastawiania:

Piekarnik parowy: gotowanie na parze w temperaturze 100⁰C w rozgrzanym piekarniku. Pomidory: 2-3 minuty. Pieczenie: gorące powietrze + gotowanie na parze w 170-180⁰C, 35-40 minut


Oceń przepis
Średnia ocen: 3, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Cudna! Goście zachwyceni :)