Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Mała tarta pomidorowa

Opis wykonania

Tarta z pomidorami, pieczarkami, creme fraiche i serem owczym.

Na ciasto wymieszać mikserem z hakami mąkę, masło, jajo i małą szczypkę soli. Następnie ciasta ugniatać ręcznie i uformować kulę. Odstawić na 30 minut. Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką i wyłożyć do natłuszczonej formy 25 x 25 cm. Odstawić do lodówki do czasu nałożenia nadzienia.



Rozgrzać komorę gotowania. Na nadzienie pomidory naciąć na krzyż. Włożyć do komory gotowania w perforowanym pojemniku do gotowania. Pod spod wsunąć pojemnik nieperforowany. Gotować na parze według przepisu. Zdjąć skórkę. Pomidory pokroić na ósemki i wyjąć pestki. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Dobrze wymieszać creme fraićhe, jajo i przecier pomidorowy, doprawić solą i pieprzem. Polewę rozsmarować równomiernie na cieście, obłożyć ćwiartkami pomidorów, pieczarkami i odsączonymi kostkami sera. Tartę piec według przepisu.



 



Sposób nastawiania:



Piekarnik parowy: gotowanie na parze w temperaturze 100⁰C w rozgrzanym piekarniku. Pomidory: 2-3 minuty. Pieczenie: gorące powietrze + gotowanie na parze w 170-180⁰C, 35-40 minut