Sok z malin
Sok z malin na zimę to obowiązkowy przepis, które nasze babcie co roku robiły pamiętając o długich zimowych miesiącach, przeziębieniach i osłabieniach. Zimą doskonale smakuje jako dodatek do herbaty....
Czytaj więcej
Sok z malin na zimę to obowiązkowy przepis, które nasze babcie co roku robiły pamiętając o długich zimowych miesiącach, przeziębieniach i osłabieniach. Zimą doskonale smakuje jako dodatek do herbaty. Sok malinowy rozgrzewa i pomaga przetrwać przeziębienia, a niejedno dziecko jako ulubiony deser wymieni budyń waniliowy z odrobiną soku z malin.
Warto przygotować go samemu, ponieważ wówczas można mieć pewność, że składa się tylko z tych składników, które są niezbędne: malin, cukru i wody. Jego przygotowanie nie wymaga ani specjalnych urządzeń, ani umiejętności.
Jak zrobić sok z malin?
Można przygotować go w specjalnym sokowniku lub gotując maliny z cukrem i wodą. Gdy część wody zostanie zredukowana, a sok z malin nabierze esencjonalnego smaku i aromatu, należy go przecedzić, oddzielając owoce – sok wlewamy do butelek i szczelnie zakręcone pasteryzujemy. Do przygotowania soku wybieraj bardzo dojrzałe maliny, ich smak i aromat jest wówczas intensywniejszy, a dodatkowo są dużo słodsze, co pozwala na dodanie mniejszej ilości cukru. Przepis na sok z malin można wzbogacić dodatkiem odrobiny soku z cytryny, naparem z lipy lub dodać do gotujących się malin płatki róży. Jesienne pluchy i zimowe chłody z domowym sokiem malinowym łatwiej będzie przetrwać w zdrowiu.