Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Grzane piwo z miodem i malinami

Grzane piwo z miodem i malinami

Opis wykonania

20 min
Łatwe
dla 4 osób

Doskonała propozycja na wieczór przy kominku.

Piwo z dodatkiem naturalnego miodu i soku z zebranych latem owoców to zupełnie inna propozycja niż smakowe produkty ze sklepów. Poza wyśmienitym smakiem i aromatem może być źródłem składników prozdrowotnych. Oczywiście, jeśli zachowamy umiar w spożywaniu tego - idealnego na chłodne wieczory - trunku.



Opis przygotowania:



  1. Do rondla wlej piwo i podgrzewaj je na wolnym ogniu.

  2. Dodaj szczyptę kardamonu, sok malinowy i przemieszaj.

  3. Podgrzej całość, ale tak, by nie dopuścić do zagotowania.

  4. Następnie zdejmij rondel z ognia i dodaj miód.

  5. Mieszaj aż miód się rozpuści, a następnie rozlej do kufli.

TIP DIETETYCZNY



  • Miód dodawaj do grzanego piwa dopiero po zdjęciu z ognia, ponieważ kontakt tego produktu z wysoką temperaturą powoduje, że straci on swoje wartości odżywcze. Zaleca się, by temperatura napoju przed dodaniem miodu wynosiła około 40 stopni C, w wyższych temperaturach zachodzi ryzyko utraty witamin i składników o działaniu przeciwbakteryjnym.

 


Akademia Smaku
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz – co wiesz o kuchni włoskiej?

Kiedy zwykle podaje się antipasti?