Grzane piwo z miodem i malinami
4 porcje
20 min
Łatwe
4.6 (Ilość ocen: 5)
Doskonała propozycja na wieczór przy kominku.
Składniki
4 kufle piwa (najlepiej z lokalnego, niedużego browaru)
4 łyżki miodu pszczelego
4 łyżki domowego soku z malin
Szczypta kardamonu
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
361 kcal
Tłuszcz
0.1 g
Węglowodany
47.7 g
Błonnik
2.7 g
Białko
0.3 g
Sól
0 g
Grzane piwo z miodem i malinami
Grzane piwo z miodem i malinami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Piwo z dodatkiem naturalnego miodu i soku z zebranych latem owoców to zupełnie inna propozycja niż smakowe produkty ze sklepów. Poza wyśmienitym smakiem i aromatem może być źródłem składników prozdrowotnych. Oczywiście, jeśli zachowamy umiar w spożywaniu tego - idealnego na chłodne wieczory - trunku.
Opis przygotowania:
- Do rondla wlej piwo i podgrzewaj je na wolnym ogniu.
- Dodaj szczyptę kardamonu, sok malinowy i przemieszaj.
- Podgrzej całość, ale tak, by nie dopuścić do zagotowania.
- Następnie zdejmij rondel z ognia i dodaj miód.
- Mieszaj aż miód się rozpuści, a następnie rozlej do kufli.
TIP DIETETYCZNY
- Miód dodawaj do grzanego piwa dopiero po zdjęciu z ognia, ponieważ kontakt tego produktu z wysoką temperaturą powoduje, że straci on swoje wartości odżywcze. Zaleca się, by temperatura napoju przed dodaniem miodu wynosiła około 40 stopni C, w wyższych temperaturach zachodzi ryzyko utraty witamin i składników o działaniu przeciwbakteryjnym.
Komentarze