Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Doskonała propozycja na wieczór przy kominku.

Składniki

4 kufle piwa (najlepiej z lokalnego, niedużego browaru)
4 łyżki miodu pszczelego
4 łyżki domowego soku z malin
Szczypta kardamonu

Opis wykonania

Piwo z dodatkiem naturalnego miodu i soku z zebranych latem owoców to zupełnie inna propozycja niż smakowe produkty ze sklepów. Poza wyśmienitym smakiem i aromatem może być źródłem składników prozdrowotnych. Oczywiście, jeśli zachowamy umiar w spożywaniu tego - idealnego na chłodne wieczory - trunku.

Opis przygotowania:

  1. Do rondla wlej piwo i podgrzewaj je na wolnym ogniu.
  2. Dodaj szczyptę kardamonu, sok malinowy i przemieszaj.
  3. Podgrzej całość, ale tak, by nie dopuścić do zagotowania.
  4. Następnie zdejmij rondel z ognia i dodaj miód.
  5. Mieszaj aż miód się rozpuści, a następnie rozlej do kufli.

TIP DIETETYCZNY

  • Miód dodawaj do grzanego piwa dopiero po zdjęciu z ognia, ponieważ kontakt tego produktu z wysoką temperaturą powoduje, że straci on swoje wartości odżywcze. Zaleca się, by temperatura napoju przed dodaniem miodu wynosiła około 40 stopni C, w wyższych temperaturach zachodzi ryzyko utraty witamin i składników o działaniu przeciwbakteryjnym.

 

Oceń przepis
Średnia ocen: 4.5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych