Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Domowy sok malinowy

Opis wykonania

Klarowny sok bez dodatku cukru, idealny na zimę.

Oto mamy – środek malinowego sezonu. Zamknijmy te pyszne i zdrowe owoce w słoikach, by w chłodne zimowe wieczory towarzyszyły nam jako dodatek do deserów, gorącej herbaty lub grzańca.

Opis przygotowania:

  1. Do garnka wlej 1/3 szklanki wody, dodaj maliny i słodzik.
  2. Gotuj na wolnym ogniu, aż owoce puszczą sok.
  3. Odstaw do przestygnięcia.
  4. Przygotuj naczynie, do którego przefiltrujesz sok.
  5. Za pomocą filtra lub gazy przefiltruj sok do oddzielnych słoików – owoce, które pozostaną możesz wykorzystać do innego dania lub dodać do słoików z sokiem (jeśli chcesz uzyskać mniej klarowny produkt).
  6. Szczelnie zamknij słoiki i pasteryzuj około 20 minut.
  7. Odstaw słoiczki do góry dnem do wystygnięcia.

TIP DIETETYCZNY

  • Erytrytol to obecnie jeden z najlepszych słodzików na rynku. Poza tym, że jest bardzo nisko kaloryczny i nie podnosi stężenia glukozy we krwi, nie ma – jak inne słodziki – działania przeczyszczającego. Przeciwnie, niezależne opinie ekspertów mówią, że erytrytol ma nawet działanie antyoksydacyjne – niszczy wolne rodniki przyspieszające starzenie się komórek. Plusem jego stosowania jest łatwość dozowania – ma bowiem bardzo zbliżoną słodkość do cukru białego, więc można go używać w takiej samej ilości.