Klarowny sok bez dodatku cukru, idealny na zimę.
Oto mamy – środek malinowego sezonu. Zamknijmy te pyszne i zdrowe owoce w słoikach, by w chłodne zimowe wieczory towarzyszyły nam jako dodatek do deserów, gorącej herbaty lub grzańca.
Opis przygotowania:
- Do garnka wlej 1/3 szklanki wody, dodaj maliny i słodzik.
- Gotuj na wolnym ogniu, aż owoce puszczą sok.
- Odstaw do przestygnięcia.
- Przygotuj naczynie, do którego przefiltrujesz sok.
- Za pomocą filtra lub gazy przefiltruj sok do oddzielnych słoików – owoce, które pozostaną możesz wykorzystać do innego dania lub dodać do słoików z sokiem (jeśli chcesz uzyskać mniej klarowny produkt).
- Szczelnie zamknij słoiki i pasteryzuj około 20 minut.
- Odstaw słoiczki do góry dnem do wystygnięcia.
TIP DIETETYCZNY
- Erytrytol to obecnie jeden z najlepszych słodzików na rynku. Poza tym, że jest bardzo nisko kaloryczny i nie podnosi stężenia glukozy we krwi, nie ma – jak inne słodziki – działania przeczyszczającego. Przeciwnie, niezależne opinie ekspertów mówią, że erytrytol ma nawet działanie antyoksydacyjne – niszczy wolne rodniki przyspieszające starzenie się komórek. Plusem jego stosowania jest łatwość dozowania – ma bowiem bardzo zbliżoną słodkość do cukru białego, więc można go używać w takiej samej ilości.