Sok z pigwy
Choć surowa pigwa jest twarda i kwaśna, po obróbce stanowi smaczne i bogate źródło witaminy C. Warto stosować sok z pigwy na przeziębienie, dlatego szczególnie polecany jest on w...
Czytaj więcej
Choć surowa pigwa jest twarda i kwaśna, po obróbce stanowi smaczne i bogate źródło witaminy C. Warto stosować sok z pigwy na przeziębienie, dlatego szczególnie polecany jest on w sezonie jesienno-zimowym. Wzmacnia odporność i pomaga w walce z infekcjami. Co więcej, sok z pigwy jest też sprawdzonym lekarstwem na niestrawność.
Pigwa – właściwości
Pigwa zwana jest „polską cytryną”. Jest jednak nie tylko bogatym źródłem witaminy C, ale również witamin z grupy B, minerałów, przeciwutleniaczy i pektyn, które pozwalają pozbyć się toksyn z organizmu. Sok z pigwy sprawdzi się podczas infekcji, a także przy suchym kaszlu i osłabieniu odporności. Pomoże także przy niestrawności, zgadze czy nieżycie jelit.
Jak zrobić sok z pigwy?
Najprostszy przepis na sok z pigwy wymaga jedynie dwóch składników – owoców pigwy i cukru, stosunku 1:1. Pigwę należy dokładnie oczyścić, wydrążyć gniazda z owoców, a następnie pokroić w kostkę (razem ze skórką). Pokrojoną pigwę zasypujemy cukrem, przykrywamy słoik ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni, codziennie mieszając od spodu. Syrop będzie gotowy, gdy cukier całkowicie się rozpuści, wtedy należy go przelać do czystych słoików i najlepiej zapasteryzować. Z niewykorzystanych owoców można zrobić konfiturę.