Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Sok z wiśni

Sok z wiśni

Lato to idealny moment na przygotowanie przetworów. Dzięki nim nawet pod koniec roku można cieszyć się smakiem owoców, na które sezon jest krótki. Jednym z przetworów na zimę które...

Czytaj więcej
Sok z wiśni
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Lato to idealny moment na przygotowanie przetworów. Dzięki nim nawet pod koniec roku można cieszyć się smakiem owoców, na które sezon jest krótki. Jednym z przetworów na zimę które warto zrobić jest sok z wiśni. Wykazuje on właściwości przeciwzapalne, obniża gorączkę i łagodzi bóle mięśni, co będzie szczególnie przydatne w okresie przeziębień.

Jak zrobić sok z wiśni?

Sok z wiśni można przygotować na kilka sposobów. Jednym z nich jest wykorzystanie sokownika i gotowanie owoców z cukrem. Dzięki sitku sok z sokownika jest klarowny i nie wymaga odcedzania.

Sok można otrzymać także poprzez zasypanie wydrylowanych owoców cukrem. W tym przypadku należy uzbroić się w cierpliwość bowiem mieszankę należy pilnować i co jakiś czas mieszać. Całość może zająć około 2 do 3 dni. Zbyt długo przetrzymane owoce mogą zacząć fermentować.

Trzecim sposobem jest zasypanie wydrylowanych owoców cukrem, a gdy puszczą sok gotować je na małym ogniu. Po przecedzeniu sok należy mocno pogrzać i gorący wlać do słoików i butelek. Z pozostałych po gotowaniu owoców można przygotować dżem.

Sok z wiśni można w szybki sposób przygotować nawet bez konieczności drylowania. Jest jednak ryzyko, że w soku będzie wyczuwalna nuta goryczy. Całe owoce należy zasypać cukrem, odstawić na 3 godziny, by puściły sok, a następnie gotować na małym ogniu do momentu, aż owoce zaczną się rozpadać. Po przecedzeniu sok należy zapasteryzować.