Sos barbecue

Sos barbecue

 

Jak zrobić sos barbecue?

Sos barbecue – na grilla, do sałatek, do pieczonego mięsa, a nawet do pieczywa i burgerów. Ten dressing świetnie współgra z większością dań i produktów. Odpowiada za to balans pomiędzy jego składnikami – kwaskowatymi pomidorami (a dokładniej przecierem pomidorowym) i octem, słodkim cukrem i pieprznymi przyprawami. Ten sos zwykle odznacza się aromatem wędzenia i to właśnie sprawia, że jest tak lubiany w większości regionów świata.

Domowy sos barbecue można, jak widać, przygotować szybko i bez wysiłku. Przepis na sos barbecue znajdziesz oczywiście w Akademii Smaku.

Do czego pasuje sos barbecue?

Domowy sos barbecue powinien być stałym elementem każdej imprezy, ponieważ idealnie sprawdza się do wszelakich przystawek imprezowych. Jednak przyjęcia w trakcie lata to przede wszystkim te, na których grillujemy. Dlatego też warto wiedzieć, jak zrobić sos barbecue i zachwycić nim gości. A w jakich daniach? Na przykład w rozpływających się w ustach żeberkach albo w pieczonych stripsach drobiowych z ziemniaczkami (to kochają także dzieci!) lub burgerze z delikatną wieprzowiną i chrupiącą cebulką.

Warto podkreślić, że sos barbecue z uwagi na fakt, że bazuje na pomidorach, nie jest wysokokaloryczny, w przeciwieństwie do dressingów na bazie śmietany. Dodatkowo zawiera „magiczny” związek zwany likopenem – posiadają go przetwory z pomidorów. A dlaczego warto go spożywać? Ponieważ likopen wykazuje działanie antynowotworowe! Zatem robiąc domowy sos barbecue, nie tylko dbasz o wyjątkowy smak potraw, ale i o zdrowie swoje i gości!