Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Piotr Ogiński akademia-logo-d0a0d52d (1) (1)
Delikatna wieprzowina wymieszana z gęstym sosem barbecue i chrupiącą cebulką. Nie ma nic lepszego niż taki domowy fast food!

Składniki

2 szt. cebule
1 szklanka wody
1 łyżeczka cukier
glazura
3 łyżka sosu barbecue
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżka miodu
bułki
400 g mąki pszennej
1 szt. suchych drożdży
50 g serka mascarpone
140 ml mleka
100 ml wody
4 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 szt. jajako
glazura do bułek
1 szt. jajko
2 łyżka mleka
4 szczypta sezamu
dodatki
1 szt. biała cebulka

Opis wykonania

Pieczona wieprzowina to bardzo czasochłonny przepis, ale efekt jest za każdym razem oszałamiający. Dlatego warto spędzić trochę czasu w kuchni i przygotować tę fantastyczną potrawę dla naszych znajomych.

Marynata

  1. Do garnka wlej olej, ocet jabłkowy, sos sojowy, szklankę wody i dodaj do tego sól, słodką paprykę, kmin rzymski, pieprz czarny, cynamon, liść laurowy oraz pokrojoną cebulkę i czosnek. Wymieszaj wszystko razem aż powstanie marynata.
  2. Łopatkę wieprzową dokładnie umyj włóż do marynaty.
  3. Kiedy wszystko jest już gotowe, przykryj garnek pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 godziny aż mięso stanie się miękkie.

Bułeczki

  1. W garnku podgrzej na małym ogniu mleko z serkiem mascarpone, solą i cukrem. Serek ma się rozpuścić a nie gotować. 
  2. Następnie ściągnij z ognia i dodaj zimną wodę.
  3. Całość ostudź, aż płyn będzie letni.
  4. Do miski włóż mąkę, drożdże, jajko, oliwę z oliwek i wlej wcześniej przygotowaną mieszankę z mleka i mascarpone. Całość dobrze wymieszaj.
  5. Po kilku minutach, kiedy masa jest gęsta i zbita, wyciągnij ciasto z miski i zagniataj na stolnicy przez kolejne 10 minut.
  6. Jeśli ciasto lepi się do stolnicy, podsyp je mąką.
  7. Podczas zagniatania, do ciasta wprowadzamy powietrze, dzięki czemu dajemy naszym drożdżom pole do popisu. Mogą one się swobodnie rozmnażać i produkować malutkie pęcherzyki gazów. Dzięki temu struktura bułeczek będzie delikatna i… przepyszna.
  8. Kiedy ciasto jest już dobrze zagniecione, dzielimy je na 5 części, formujemy z niego bułeczki i rozkładamy na papierze do pieczenia.
  9. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu na około 50 minut.
  10. W międzyczasie możemy nastawić piekarnik na 240 stopni w trybie grzania góra-dół.
  11. Gdy bułeczki są już wyrośnięte mieszamy jajko z mlekiem.
  12. Smarujemy je od góry i posypujemy sezamem.
  13. Dzięki temu bułeczki nabiorą brązowej glazury.
  14. Przyszedł już czas pieczenia. Bułki pieczemy przez 10 minut aż się przybrązowią od góry.
  15. Gotowe bułeczki wyciągamy z piekarnika, przykrywamy ściereczką i czekamy aż ostygną.
  16. Kiedy mięso jest już gotowe i delikatne (samo się rozpada), wyciągamy je z garnka, układamy na foli aluminiowej i kładziemy na rozgrzanego grilla.
  17. Mięso grillujemy przez około 20 minut pod przykryciem od czasu do czasu polewając glazurą.

Serwowanie

  1. Teraz przyszedł czas na serwowanie.
  2. Łopatkę rozdrabniamy za pomocą dwóch widelców i wkładamy do miseczki.
  3. Do mięsa dodajemy 2 łyżeczki glazury barbecue oraz 3 łyżeczki sosu naturalnego, z upieczonego mięsa.
  4. Dzięki temu mięso jest delikatne ale nie jest suche.
  5. Tak przygotowane mięsiwo wkładamy do bułek z białą cebulką i rukolą.

 

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych