Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pieczona wieprzowina

Opis wykonania

Delikatna wieprzowina wymieszana z gęstym sosem barbecue i chrupiącą cebulką.

Pieczona wieprzowina to bardzo czasochłonny przepis, ale efekt jest za każdym razem oszałamiający. Dlatego warto spędzić trochę czasu w kuchni i przygotować tę fantastyczną potrawę dla naszych znajomych.



Marynata



  1. Do garnka wlej olej, ocet jabłkowy, sos sojowy, szklankę wody i dodaj do tego sól, słodką paprykę, kmin rzymski, pieprz czarny, cynamon, liść laurowy oraz pokrojoną cebulkę i czosnek. Wymieszaj wszystko razem aż powstanie marynata.

  2. Łopatkę wieprzową dokładnie umyj włóż do marynaty.

  3. Kiedy wszystko jest już gotowe, przykryj garnek pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 godziny aż mięso stanie się miękkie.

Bułeczki



  1. W garnku podgrzej na małym ogniu mleko z serkiem mascarpone, solą i cukrem. Serek ma się rozpuścić a nie gotować. N

  2. astępnie ściągnij z ognia i dodaj zimną wodę.

  3. Całość ostudź, aż płyn będzie letni.

  4. Do miski włóż mąkę, drożdże, jajko, oliwę z oliwek i wlej wcześniej przygotowaną mieszankę z mleka i mascarpone. Całość dobrze wymieszaj.

  5. Po kilku minutach, kiedy masa jest gęsta i zbita, wyciągnij ciasto z miski i zagniataj na stolnicy przez kolejne 10 minut.

  6. Jeśli ciasto lepi się do stolnicy, podsyp je mąką.

  7. Podczas zagniatania, do ciasta wprowadzamy powietrze, dzięki czemu dajemy naszym drożdżom pole do popisu. Mogą one się swobodnie rozmnażać i produkować malutkie pęcherzyki gazów. Dzięki temu struktura bułeczek będzie delikatna i… przepyszna.

  8. Kiedy ciasto jest już dobrze zagniecione, dzielimy je na 5 części, formujemy z niego bułeczki i rozkładamy na papierze do pieczenia.

  9. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu na około 50 minut.

  10. W międzyczasie możemy nastawić piekarnik na 240 stopni w trybie grzania góra-dół.

  11. Gdy bułeczki są już wyrośnięte mieszamy jajko z mlekiem.

  12. Smarujemy je od góry i posypujemy sezamem.

  13. Dzięki temu bułeczki nabiorą brązowej glazury.

  14. Przyszedł już czas pieczenia. Bułki pieczemy przez 10 minut aż się przybrązowią od góry.

  15. Gotowe bułeczki wyciągamy z piekarnika, przykrywamy ściereczką i czekamy aż ostygną.

  16. Kiedy mięso jest już gotowe i delikatne (samo się rozpada), wyciągamy je z garnka, układamy na foli aluminiowej i kładziemy na rozgrzanego grilla.

  17. Mięso grillujemy przez około 20 minut pod przykryciem od czasu do czasu polewając glazurą.

Serwowanie



  1. Teraz przyszedł czas na serwowanie.

  2. Łopatkę rozdrabniamy za pomocą dwóch widelców i wkładamy do miseczki.

  3. Do mięsa dodajemy 2 łyżeczki glazury barbecue oraz 3 łyżeczki sosu naturalnego, z upieczonego mięsa.

  4. Dzięki temu mięso jest delikatne ale nie jest suche.

  5. Tak przygotowane mięsiwo wkładamy do bułek z białą cebulką i rukolą.