Pieczona wieprzowina
4 porcje
120 min
Średnie
Delikatna wieprzowina wymieszana z gęstym sosem barbecue i chrupiącą cebulką. Nie ma nic lepszego niż taki domowy fast food!
Składniki
2 szt. cebule
1 szklanka wody
1 łyżeczka cukier
glazura
3 łyżka sosu barbecue
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżka miodu
bułki
400 g mąki pszennej
1 szt. suchych drożdży
50 g serka mascarpone
140 ml mleka
100 ml wody
4 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 szt. jajako
glazura do bułek
1 szt. jajko
2 łyżka mleka
4 szczypta sezamu
dodatki
1 szt. biała cebulka
Pieczona wieprzowina
Pieczona wieprzowina
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pieczona wieprzowina to bardzo czasochłonny przepis, ale efekt jest za każdym razem oszałamiający. Dlatego warto spędzić trochę czasu w kuchni i przygotować tę fantastyczną potrawę dla naszych znajomych.
Marynata
- Do garnka wlej olej, ocet jabłkowy, sos sojowy, szklankę wody i dodaj do tego sól, słodką paprykę, kmin rzymski, pieprz czarny, cynamon, liść laurowy oraz pokrojoną cebulkę i czosnek. Wymieszaj wszystko razem aż powstanie marynata.
- Łopatkę wieprzową dokładnie umyj włóż do marynaty.
- Kiedy wszystko jest już gotowe, przykryj garnek pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 godziny aż mięso stanie się miękkie.
Bułeczki
- W garnku podgrzej na małym ogniu mleko z serkiem mascarpone, solą i cukrem. Serek ma się rozpuścić a nie gotować.
- Następnie ściągnij z ognia i dodaj zimną wodę.
- Całość ostudź, aż płyn będzie letni.
- Do miski włóż mąkę, drożdże, jajko, oliwę z oliwek i wlej wcześniej przygotowaną mieszankę z mleka i mascarpone. Całość dobrze wymieszaj.
- Po kilku minutach, kiedy masa jest gęsta i zbita, wyciągnij ciasto z miski i zagniataj na stolnicy przez kolejne 10 minut.
- Jeśli ciasto lepi się do stolnicy, podsyp je mąką.
- Podczas zagniatania, do ciasta wprowadzamy powietrze, dzięki czemu dajemy naszym drożdżom pole do popisu. Mogą one się swobodnie rozmnażać i produkować malutkie pęcherzyki gazów. Dzięki temu struktura bułeczek będzie delikatna i… przepyszna.
- Kiedy ciasto jest już dobrze zagniecione, dzielimy je na 5 części, formujemy z niego bułeczki i rozkładamy na papierze do pieczenia.
- Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu na około 50 minut.
- W międzyczasie możemy nastawić piekarnik na 240 stopni w trybie grzania góra-dół.
- Gdy bułeczki są już wyrośnięte mieszamy jajko z mlekiem.
- Smarujemy je od góry i posypujemy sezamem.
- Dzięki temu bułeczki nabiorą brązowej glazury.
- Przyszedł już czas pieczenia. Bułki pieczemy przez 10 minut aż się przybrązowią od góry.
- Gotowe bułeczki wyciągamy z piekarnika, przykrywamy ściereczką i czekamy aż ostygną.
- Kiedy mięso jest już gotowe i delikatne (samo się rozpada), wyciągamy je z garnka, układamy na foli aluminiowej i kładziemy na rozgrzanego grilla.
- Mięso grillujemy przez około 20 minut pod przykryciem od czasu do czasu polewając glazurą.
Serwowanie
- Teraz przyszedł czas na serwowanie.
- Łopatkę rozdrabniamy za pomocą dwóch widelców i wkładamy do miseczki.
- Do mięsa dodajemy 2 łyżeczki glazury barbecue oraz 3 łyżeczki sosu naturalnego, z upieczonego mięsa.
- Dzięki temu mięso jest delikatne ale nie jest suche.
- Tak przygotowane mięsiwo wkładamy do bułek z białą cebulką i rukolą.
Komentarze