Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

35 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Sos barbecue to klasyka kuchni amerykańskiej. To także świetny dodatek do wielu grillowanych potraw. Przygotowany samodzielnie jest o wiele lepszy niż jego sklepowy odpowiednik. Zobacz jak przygotować własny sos BBQ.

Składniki

500 g pomidorów
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki octu winnego
1/4 szklanki cukru
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżki papryki słodkiej wędzonej
po 1/4 łyżeczki przypraw (tartej gałki muszkatołowej, mielonego cynamonu, suszonego imbiru i chili w proszku)

Opis wykonania

Pomidory natnij nożem na krzyż przy szypułce i sparz wrzątkiem. Po chwili bez problemu usuniesz skórkę. Pomidory zmiksuj przy pomocy blendera.

Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę, smaż cebulę i czosnek, aż zmiękną.

Do garnka dodaj pomidory, sos sojowy oraz ocet winny.

Porada

Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.

Bosh Logo
Bosh

Gotuj na małej mocy płyty grzewczej, mieszając od czasu do czasu, aż odparuje nadmiar płynu. Dodaj cukier i gotuj jeszcze przez około 20 minut.

Sos przypraw i gotuj 5–10 minut. Sos stanie się gęsty i bardzo aromatyczny.


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Idealne sosiwo do mięska <3
Marta
Tzw bomba potasowa, super, warto zrobić samemu!
Radosław
Niezastąpiony sos na grilla