Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

35 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Sos barbecue to klasyka kuchni amerykańskiej. To także świetny dodatek do wielu grillowanych potraw. Przygotowany samodzielnie jest o wiele lepszy niż jego sklepowy odpowiednik. Zobacz jak przygotować własny sos BBQ.

Składniki

500 g pomidorów
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki octu winnego
1/4 szklanki cukru
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżki papryki słodkiej wędzonej
po 1/4 łyżeczki przypraw (tartej gałki muszkatołowej, mielonego cynamonu, suszonego imbiru i chili w proszku)

Opis wykonania

1

Pomidory natnij nożem na krzyż przy szypułce i sparz wrzątkiem. Po chwili bez problemu usuniesz skórkę. Pomidory zmiksuj przy pomocy blendera.

2

Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę, smaż cebulę i czosnek, aż zmiękną.

Do garnka dodaj pomidory, sos sojowy oraz ocet winny.

Porada

Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.



Bosh Logo
Bosh
4

Gotuj na małej mocy płyty grzewczej, mieszając od czasu do czasu, aż odparuje nadmiar płynu. Dodaj cukier i gotuj jeszcze przez około 20 minut.

Sos przypraw i gotuj 5–10 minut. Sos stanie się gęsty i bardzo aromatyczny.


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Idealne sosiwo do mięska <3
Marta
Tzw bomba potasowa, super, warto zrobić samemu!
Radosław
Niezastąpiony sos na grilla