


Sos barbecue to klasyka kuchni amerykańskiej. To także świetny dodatek do wielu grillowanych potraw. Przygotowany samodzielnie jest o wiele lepszy niż jego sklepowy odpowiednik. Zobacz jak przygotować własny sos BBQ.
Pomidory natnij nożem na krzyż przy szypułce i sparz wrzątkiem. Po chwili bez problemu usuniesz skórkę. Pomidory zmiksuj przy pomocy blendera.
Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę, smaż cebulę i czosnek, aż zmiękną.
Do garnka dodaj pomidory, sos sojowy oraz ocet winny.
Gotuj na małej mocy płyty grzewczej, mieszając od czasu do czasu, aż odparuje nadmiar płynu. Dodaj cukier i gotuj jeszcze przez około 20 minut.
Sos przypraw i gotuj 5–10 minut. Sos stanie się gęsty i bardzo aromatyczny.