Szarlotka
Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast, które można przygotowywać przez cały rok ze świeżych owoców lub musu jabłkowego ze słoików. Jest również nieodzownym elementem świątecznych wypieków. Szarlotka wywodzi się z Francji, a swoją nazwę zawdzięcza księżnej Charlotcie, kuzynce cara Aleksandra I, dla którego ciasto zostało po raz pierwszy upieczone.
Wbrew obiegowej opinii, szarlotka wcale nie musi być ciastem z jabłkami. Ciasto z owocami – jabłkami, gruszkami, morelami, śliwkami na kruchym lub półkruchym spodzie to właśnie szarlotka. Przepis na ciasta z jabłkami na innym rodzaju spodu, np. biszkoptowym to jabłecznik.
Jabłka do szarlotki
W polskiej kuchni do przygotowania szarlotki najczęściej wykorzystuje się kwaśne jabłka: szarą renetę oraz antonówkę. Według jednej szkoły jabłka do szarlotki należy wcześniej przesmażyć, według drugiej – pokrojone w bardzo cieniutkie plasterki układać na spodzie ciasta pionowo, jeden obok drugiego.
Rodzaje szarlotki
Najpopularniejszymi odmianami tego ciasta są szarlotka z kruszonką, szarlotka „z kratką” czy szarlotka z bezą, w której oprócz warstwy kruchego ciasta oraz jabłek wykorzystane jest białko jaj użytych do przygotowania ciasta kruchego (do ciasta kruchego i półkruchego wykorzystywane są jedynie żółtka). Szarlotka z bezą jest więc ciastem w duchu zero waste. Dużą popularnością cieszy się także szybka szarlotka, którą można przygotować z musu jabłkowego na kruchym cieście bez podpiekania.