Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

AROMATYCZNA SZARLOTKA Z KASZY JAGLANEJ Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIM

AROMATYCZNA SZARLOTKA Z KASZY JAGLANEJ Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIM
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszny i zdrowy deser.

Składniki

400 g kasza jaglana
5 szt. duże jabłka
300 g borówki amerykańskie
50 g płatki migdałowe
1/2 szt. cytryna
4 łyżeczka ksylitol
1 łyżka cynamon

Opis wykonania

Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko, przelewamy wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Tak przygotowaną kaszę przekładamy do garnka i zalewamy ją 4 szklankami zimnej wody. Gotujemy ok 15 minut na wolnym ogniu. W tym czasie myjemy, obieramy jabłka i ścieramy je na tarce z grubymi oczkami (można użyć również blendera). Dodajemy sok z połowy cytryny, dosypujemy cukier i cynamon i delikatnie wszystko mieszamy. Ugotowaną kaszę (2/3) przekładamy do formy i ugniatamy. Następnie kładziemy na nią przetarte jabłka i borówki amerykańskie. Na górę wsypujemy pozostałą część kaszy. Tak przygotowane ciasto posypujemy płatkami migdałowymi i wstawiamy do nagrzanego pieca do 180 stopni na ok 30 minut. Po wyciągnięciu ciasta dajmy mu chwile odpocząć (ok 20 min). Kroimy ciasto, nakładamy na talerzyki i możemy się nim delektować.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych