Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Szarlotka

Szarlotka

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast, które można przygotowywać przez cały rok ze świeżych owoców lub musu jabłkowego ze słoików. Jest również nieodzownym elementem świątecznych wypieków. Szarlotka wywodzi się...

Czytaj więcej
Szarlotka
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast, które można przygotowywać przez cały rok ze świeżych owoców lub musu jabłkowego ze słoików. Jest również nieodzownym elementem świątecznych wypieków. Szarlotka wywodzi się z Francji, a swoją nazwę zawdzięcza księżnej Charlotcie, kuzynce cara Aleksandra I, dla którego ciasto zostało po raz pierwszy upieczone.

Wbrew obiegowej opinii, szarlotka wcale nie musi być ciastem z jabłkami. Ciasto z owocami – jabłkami, gruszkami, morelami, śliwkami na kruchym lub półkruchym spodzie to właśnie szarlotka. Przepis na ciasta z jabłkami na innym rodzaju spodu, np. biszkoptowym to jabłecznik.

Jabłka do szarlotki

W polskiej kuchni do przygotowania szarlotki najczęściej wykorzystuje się kwaśne jabłka: szarą renetę oraz antonówkę. Według jednej szkoły jabłka do szarlotki należy wcześniej przesmażyć, według drugiej – pokrojone w bardzo cieniutkie plasterki układać na spodzie ciasta pionowo, jeden obok drugiego.

Rodzaje szarlotki

Najpopularniejszymi odmianami tego ciasta są szarlotka z kruszonką, szarlotka „z kratką” czy szarlotka z bezą, w której oprócz warstwy kruchego ciasta oraz jabłek wykorzystane jest białko jaj użytych do przygotowania ciasta kruchego (do ciasta kruchego i półkruchego wykorzystywane są jedynie żółtka). Szarlotka z bezą jest więc ciastem w duchu zero waste. Dużą popularnością cieszy się także szybka szarlotka, którą można przygotować z musu jabłkowego na kruchym cieście bez podpiekania.