Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Słodki zapach cynamonu, soczyste jabłka otulone delikatnym ciastem, a to wszystko przełamane słodkim smakiem lodów - to właśnie kwintesencja szarlotki na ciepło. Ten klasyczny przepis na pyszne ciasto, idealne na zimowe wieczory, jest synonimem kulinarnej rozpusty.

Składniki

200 g masła
1,5 szklanka mąki pszennej
1,5 szklanka kaszy mannej
1 szklanka cukru trzcinowego
1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 kg jabłek
100 g czekolady gorzkiej
400 ml lodów waniliowych
3 łyżka mleka

Opis wykonania

Masło wkładamy do zamrażarki.

Przepis na sos czekoladowy: w rondelku rozpuszczamy tabliczkę czekolady z 3 łyżkami mleka.

Obrane jabłka ścieramy na grubych oczkach i dodajemy cynamon.

Mieszamy ze sobą sypkie składniki: mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia.

Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem i wysypujemy 1/3 sypkich składników, na to ścieramy 1/3 kostki masła.

Następnie wykładamy 1/2 startych jabłek, a na nie znów 1/3 część sypkich składników.

Ponownie ścieramy taką samą ilość masła.

Wykładamy pozostałą część startych jabłek, posypujemy resztką sypkich składników i ścieramy na to masło.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy godzinę.

Po 10 minutach od wyjęcia z piekarnika możemy zacząć kroić naszą szarlotkę.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych