Szarlotka na ciepło
4 porcje
90 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Szarlotka na ciepło
Szarlotka na ciepło
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Masło wkładamy do zamrażarki.
Przepis na sos czekoladowy: w rondelku rozpuszczamy tabliczkę czekolady z 3 łyżkami mleka.
Obrane jabłka ścieramy na grubych oczkach i dodajemy cynamon.
Mieszamy ze sobą sypkie składniki: mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia.
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem i wysypujemy 1/3 sypkich składników, na to ścieramy 1/3 kostki masła.
Następnie wykładamy 1/2 startych jabłek, a na nie znów 1/3 część sypkich składników.
Ponownie ścieramy taką samą ilość masła.
Wykładamy pozostałą część startych jabłek, posypujemy resztką sypkich składników i ścieramy na to masło.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy godzinę.
Po 10 minutach od wyjęcia z piekarnika możemy zacząć kroić naszą szarlotkę.
Komentarze