Szarlotka na jaglanym spodzie
10 porcje
60 min
Łatwe
Składniki
Szarlotka na jaglanym spodzie
Szarlotka na jaglanym spodzie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kaszę jaglaną ugotuj na gęsto. Jabłka umyj, obierz i pokrój połowę na plasterki, a połowę w drobną kostkę. Jabłka praż w garnku z wodą, wanilią i przyprawami. W tym momencie możesz dodać też cukier. Mieszaj całość co jakiś czas. Małe kawałki jabłek powinny się rozpaść, a plastry zmięknąć.
Ugotowaną kaszę wymieszaj z jajkiem. Jeśli całość będzie miała zwartą konsystencję nie trzeba dodawać kolejnego jajka. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie ¾ kaszy jaglanej. Następnie na jaglany spód wyłóż uprażone jabłka. Wierzch ciasta przykryj kruszonką z pozostałej kaszy wymieszanej z płatkami owsianymi i migdałowymi. Całość piecz ok 20-25 minut w 180 °C.
Kaszę przed ugotowaniem należy trzykrotnie przepłukać pod bieżącą wodą.
Aby spód był bardziej puszysty i delikatny kaszę możesz zmiksować blenderem i połączyć z ubitą pianą z białek.
Komentarze