Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

10 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Jesienią jabłka są  tak słodkie i niezwykle soczyste, że aż się proszą o zrobienie pysznej szarlotki. W wersji z kaszą jaglaną ciasto można zjeść nawet będąc na diecie.

Składniki

100 g kaszy jaglanej
5 szt. dużych jabłek
1-2 szt. jajka
1 szt. laska wanilii
3-4 łyżka wody
2 łyżka płatków owsianych górskich
2 łyżka płatków migdałowych
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
opcjonalnie 2 łyżki cukru

Opis wykonania

Kaszę jaglaną ugotuj na gęsto. Jabłka umyj, obierz i pokrój połowę na plasterki, a połowę w drobną kostkę. Jabłka praż w garnku z wodą, wanilią i przyprawami. W tym momencie możesz dodać też cukier. Mieszaj całość co jakiś czas. Małe kawałki jabłek powinny się rozpaść, a plastry zmięknąć.

Ugotowaną kaszę wymieszaj z jajkiem. Jeśli całość będzie miała zwartą konsystencję nie trzeba dodawać kolejnego jajka. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie ¾ kaszy jaglanej. Następnie na jaglany spód wyłóż uprażone jabłka. Wierzch ciasta przykryj kruszonką z pozostałej kaszy wymieszanej z płatkami owsianymi i migdałowymi.  Całość piecz ok 20-25 minut w 180 °C.

Kaszę przed ugotowaniem należy trzykrotnie przepłukać pod bieżącą wodą.

Aby spód był bardziej puszysty i delikatny kaszę możesz zmiksować blenderem i połączyć z ubitą pianą z białek.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Ewusia1222
Bardzo dobra szarlotka, polecam :)
Aleksandra J
Zrobiłam mini szarlotki - chyba dałam za mało jajek bo troszkę się rozpadały :)