


Zdrowa i pyszna wersja tradycyjnego ciasta. Ciasta z jabłkami mają wiele odsłon - jedną z nich jest właśnie szarlotka na jaglanym spodzie.
Jesienią jabłka są tak słodkie i niezwykle soczyste, że aż się proszą o zrobienie pysznej szarlotki. W wersji z kaszą jaglaną ciasto można zjeść nawet będąc na diecie.
Kaszę jaglaną ugotuj na gęsto. Jabłka umyj, obierz i pokrój połowę na plasterki a połowę w drobną kostkę. Jabłka praż w garnku z wodą, wanilią i przyprawami. W tym momencie możesz dodać też cukier. Mieszaj całość co jakiś czas. Małe kawałki jabłek powinny się rozpaść, a plastry zmięknąć. Ugotowaną kaszę wymieszaj z jajkiem. Jeśli całość będzie miała zwartą konsystencję nie trzeba dodawać kolejnego jajka. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie ¾ kaszy jaglanej. Następnie na jaglany spód wyłóż uprażone jabłka. Wierzch ciasta przykryj kruszonką z pozostałej kaszy wymieszanej z płatkami owsianymi i migdałowymi. Całość piecz ok 20-25 minut w 180 °C.
Kaszę przed ugotowaniem należy trzykrotnie przepłukać pod bieżącą wodą.
Aby spód był bardziej puszysty i delikatny kaszę możesz zmiksować blenderem i połączyć z ubitą pianą z białek.